MALINOWO-POZIOMKOWA

Herbata owocowa na bazie hibiskusa

Herbatka z malwy sudańskiej (zwanej także hibiskusem, ketmią szczawiową, roselle, karkade), ma zarówno niezwykły smak, jak i zaskakujące właściwości lecznicze. Pisał o niej A. Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”, piły nasze babcie. Dlaczego tak wartościowa roślina została przez nas zapomniana?

Tradycja picia herbaty z hibiskusa pochodzi najprawdopodobniej z Malezji i Indii. W Egipcie uwielbiana i zaparzana do dziś. Pije się ją głównie dla jej właściwości orzeźwiających, ale nie tylko…

Właściwości lecznicze:
Hibiskus to kwiat o prawdziwie zdrowotnym oddziaływaniu. Przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy dzięki zawartym w nim polisacharydom. Uważa się także, że wzmacnia wątrobę.

Gorąca herbata przeciwdziała infekcjom, działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, antybakteryjnie i obniża gorączkę oraz łagodzi podrażnienia, a schłodzona orzeźwia i dodaje energii.

Hibiskus zawiera wiele dobroczynnych substancji, między innymi antocyjany, które chronią przed rozwojem komórek nowotworowych, polifenole, które zwalczają wolne rodniki przyspieszające proces starzenia i flawonoidy, które pozwalają zachować młodość na dłużej i chronią przed licznymi chorobami.

A to jeszcze nie wszystko: ta cudowna roślina zawiera sporą dawkę witaminy C i kwasów organicznych: hibiskusowego, cytrynowego i jabłkowego. Ponadto jest źródłem wapnia i soli mineralnych. I wszystkie te substancje znajdują się w kielichach, z których robione są herbatki.

Żeby tego było mało, napar z kwiatu hibiskusa chroni serce. Badania wykazały, że polifenole z ketmi neutralizują wolne rodniki, które niszczą naczynia krwionośne powodując arteriosklerozę, która prowadzi do chorób serca. Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi osobom z umiarkowanym nadciśnieniem oraz utrzymać prawidłową ilość cholesterolu.

Sprzyja oczyszczeniu organizmu. Ma lekkie działanie moczopędne, co zapobiega zastojom wody w organizmie. Przyspiesza przemianę materii. Naukowcy wykazali, że herbatka z hibiskusa wspomaga odchudzanie hamując działanie enzymu trawiennego (amylazy) w przewodzie pokarmowym. Brak tego enzymu ogranicza wchłanianie węglowodanów.

Posiada właściwości, które zwiększają zdolności pamięciowe.

Coraz więcej badań wskazuje na to, że napar z hibiskusa może być ważną substancją w profilaktyce cukrzycy.

SKŁAD: hibiskus, malina, poziomka, skórka róży, truskawka, aronia, rodzynki

BUKIET OPIS:Napar z hibiskusa o nucie malinowo-poziomkowej mniammmm. Uwielbiany przez wszystkich smak dojrzałych owoców maliny i poziomki z lekko wyczuwalną subtelną skórką róży po zaparzeniu przemienia się w napar rozchwytywany przez wszystkich członków rodziny. Ps. Dzieci przepadają za tą herbatką.

Parzenie:
Wsypać jedną łyżeczkę suszu do filiżanki i w zależności od tego, czy chcemy delikatny, łagodny smak czy bardziej wyrazisty i gorzki, parzyć w wodzie o temperaturze 90 do 95(przy czym im wyższa temperatura tym mocniejszy, bardziej gorzki smak) przez 2 do 5 minut.

Kontakt

Centrum Handlowe Ferio
ul. Ogrodowa 31a
62-571 Stare Miasto

e-mail: sklep@herbacianawyspa.pl
tel. 600 23 50 13