HERBATA BIAŁA " MALINOWE GOJI "
Waga: 500 gram.
Smak: orientalne goji z nutą maliny
Skład: herbata biała, owoce goji, rodzynki, skórka curacao, liście jeżyn, aromat, płatki róży, kwiaty robinii, kwiat granatu, kwiat malwy, maliny.
Ta wyjątkowa biała herbata, posiada niepowtarzalny słodkawy smak i aromat. W smaku subtelna, łagodna, delikatna.
Napar wyróżnia się lekko różowawym kolorem. Niepowtarzalne połączenie dodatków sprawia, że herbata działa kojąco, poprawia naszą koncentrację.
Idealna do delektowania się w jesienne i zimowe wieczory. Urzeka swoim zapachem i smakiem delikatnej białej herbaty.
Owoc Goji to wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje,które zawiera jagody goji zwiększają odporność, działają wzmacniająco i
pobudzająco, poprawiają wzrok, opóźniają efekt starzenia, pomagają w leczeniu schorzeń serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek, obniżają ciśnienie
krwi, mają działanie antyutleniające i hipoglikemiczne. Są one bogatym źródłem aminokwasów, polisacharydów, karotenoidów i witamin (C, E i witaminy z grupy B).
Zawierają dużo wapnia, potasu, żelaza, cynku. W chińskiej medycynie wykorzystuje się również suszoną korę korzeni oraz liście kolcowoju. Wyciągi
wodne z korzeni są stosowane do obniżenia gorączki, ciśnienia krwi oraz przeciwdziałają cukrzycy. Wyciągi z liści działają przeciwreumatycznie i wzmacniają układ immunologiczny.
Biała Herbata produkowana jest na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiory odbywają się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu
zimowego. Zbiera się najmłodsze liście i nierozwinięte pąki krzewu herbacianego, pokryte drobnym, białym puszkiem, któremu zawdzięcza
swoją nazwę.
Podczas obróbki biała herbata przechodzi tylko dwie fazy: więdnięcie, podczas którego lekko fermentuje i suszenie, które jednocześnie kończy
proces fermentacji. Biała herbata produkowana jest niewielką skalę przez co jej koszt jest
dość wysoki.
Herbaty białe zwane są inaczej herbatami lekko fermentowanymi, gdyż stopień fermentacji wynosi zaledwie około 10-15%. Młode listki
zawierają trzy razy więcej zdrowotnych polifenoli (które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników - substancji szkodliwych,
powodujących zmiany w DNA komórki), niż liście starsze. Przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach.
Właściwości białej herbaty:
- zawiera dużą ilość witaminy C
- redukuje napięcie i stresy
- chroni organizm przed atakiem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu
- posiada najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i anty mutagenne, przez co przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych
- nazywana "eliksirem młodości" - zawiera aż 47% polifenoli, a więc jedna filiżanka ma ich tyle co 12 szklanek soku pomarańczowego.
Podczas produkcji białej herbaty dochodzi do jak najmniejszej ingerencji w porównaniu do innych gatunków. Jest ona tylko minimalnie utleniona, zachowując najwięcej pozytywnych właściwości. Jest również bardziej pobudzająca.
Zaparzanie:
1-1,5 łyżeczki herbaty (2-5g) zalewamy wodą (200ml) o temp. ok. 85 stopni i parzymy 5-7min. Po tym czasie liście odcedzamy od naparu. Herbata parzona w ten sposób działa pobudzająco.
Herbata może być podawana na ciepło i na zimno, z różnymi dodatkami. Świetnie komponuje się z bitą śmietaną, lodami, sokami owocowymi (wiśnia, truskawka, brzoskwinia), świeżymi owocami.
Stwórz swój własny przepis na ulubioną herbatę!