Malina czerwona
Rubus ideaus L. 'Veten'
Jest to odmiana norweska, która dorasta do 1-2m. i cieszy się popularnością wśród amatorów. Kształt owoców jaki ona rodzi jest wydłużony i zarazem zwarty. Maliny te są o bardzo intensywnej, ciemnoczerwonej barwie. Po przejrzeniu stają się jeszcze ciemniejsze i dojrzewają w połowie lipca. Owoce najlepiej smakują na surowo, mogą być również wykorzystywane do mrożenia.
Charakterystyka odmiany:
Barwa kwiatów: biała
Barwa liści: zielona
Okres kwitnienia: maj
Okres owocowania: lipiec- sierpień
Stanowisko: słoneczne
Wymagania: najlepiej próchnicza gleba o odczynie lekko kwaśnym
Wysokość: ok. 1,5-2m
Uprawa malin
- maliny najlepiej sadzić na glebach żyznych, próchnicznych i lekko kwaśnych o pH 6,5.
- przed posadzeniem malin warto zastosować nawożenie obornikiem lub nawozami zielonymi
- wymagają regularnego podlewania, zwłaszcza w okresie suszy i zawiązywania owoców.
- ciekawą propozycją może być zastosowanie ściółkowania, na przykład agrotkanina, która nie tylko minimalizuje zachwaszczenie, ale redukuje także utratę wilgotności i podnosi ciepłotę gleby.
Malina
*Maliny letnie, które owocują raz w sezonie, przycinamy zaraz po zbiorach, zazwyczaj w sierpniu. Zabieg ten polega na wycięciu wszystkich pędów, które już owocowały, tuż nad ziemią, u nasady. Czasem są one na tyle suche, że można je złamać, bez konieczności stosowania sekatora. W innym wypadku warto użyć ostrego narzędzia, aby nie uszkodzić pędów.
*Nowe pędy równomiernie rozmieszczamy i przywiązujemy do drutów lub palików. W każdym kolejnym roku – pod koniec zimy – przycinamy wierzchołki wszystkich pędów na wysokości 15 cm nad najwyżej rozpiętym drutem.
*Maliny jesienne, które owocują dwa razy w sezonie, przycinamy dopiero po drugim zbiorze, czyli zwykle w październiku. Cięcie malin przebiega wówczas dwuetapowo – najpierw pozbywamy się pędów, które wydały pierwsze owoce w lipcu, jeśli są suche, możemy je łatwo złamać tuż nad ziemią, a następnie – pod koniec zimy – przechodzimy do podcięcia wierzchołków pędów, które wydały owoce w drugiej turze.
Przykładowe fotografie naszych roślin
Sposób pakowania roślin
Etap I
- Kompletacja zamówienia wg zamówienia
- Wstępne przygotowanie roślin do sadzenia (cięcie)
Etap II
- Zwilżenie i zabezpieczenie systemu korzeniowego
Etap III
- Sprawdzenie ilości oraz zgodności zamówienia
- Odpowiednie ułożenie roślin w opakowaniu kartonowym
- Zabezpieczenie przed przemieszczaniem podczas transportu
Etap IV
- Naklejenie listu przewozowego oraz etykiet informacyjnych
- Zamknięcie kartonu zszywkami oraz taśmą zgrzewaną
-Każdy etap kompletowania zamówienia jest monitorowany
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, zmieniającym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 228/2013, (UE) nr 652/2014 i (UE) nr 1143/2014 oraz uchylającym dyrektywy Rady 69/464/EWG, 74/647/EWG, 93/85/EWG, 98/57/WE, 2000/29/WE, 2006/91/WE i 2007/33/WE do każdej rośliny lub nasiona dołączony jest paszport.