Opis:
Udon w parze z Sobą są symbolami japońskiej "kultury makaronowej". Udon przygotowywany jest z mąki pszennej. Nitki świeżego są białe, błyszczące i grube. Sprawiają wrażenie aksamitnych i śliskich. W wersji suszonej nitki mogą być płaskie, kwadratowe lub okrągłe. Udon ma niewyraźny smak - charakter nada mu bulion lub sos do maczania. Przygotowuję się go trzema metodami, zawsze jednak po uprzednim ugotowaniu: można podawać go z gorącą zupą, na ciepło lub zimno z sosem do maczania lub podsmażać z innymi składnikami.
Sposoby przygotowania makaronu Udon:
Zupa
Bulion najczęściej jest wywarem zrobionym z dashi, sosu sojowego i mirin’u. Włóż makaron do 300ml bulionu, dodaj wcześniej ugotowane mięso, warzywa lub grzyby, gotuj przez 3 min cały czas mieszając. Po przelaniu do miseczki udekoruj szczypiorkiem.
Smak oryginalnej zupy oraz rodzaj dodatków w tym przyprawy różnią się w zależności od regionu Japonii. Zazwyczaj, ciemno-brązowy bulion, wykonany z ciemnego sojowego sosu jest stosowany na wschodzie. Tymczasem na zachodzie podaje się bulion wykonany z jasnego sosu sojowego.
Skład: mąka pszenna 64%, woda, modyfikowana skrobia z manioku, sól, kwas: kwas mleczny, kwas octowy, lakton kwasu glukonowego, kwas jabłkowy, regulator kwasowości: mleczan sodu, jabłczan sodu.
Waga do wysyłki: 200g
Wszystkie produkty najwyższej jakości znajdziesz na naszych aukcjach.