Makaron z serem i grzybami vege ADVENTURE FOOD PASTA AI FUNGHI
Kod: 23743
Masa netto (g): 143
Opis:
Pasta ai Funghi to jarskie danie zawierające makaron, pieczarki, pory, paprykę oraz cebulę, oblane kremowym sosem wykonanym z sera Ementaler. Dedykowane jest wszystkim wegetarianom i nie tylko!
To pełnowartościowe danie przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią spożywać smaczne posiłki nie tylko w domu czy restauracji, ale również podczas każdej wyprawy z dala od cywilizacji. Pomoże dostarczyć odpowiednią ilość kalorii, tak by organizm mógł właściwie funkcjonować nawet podczas najcięższych warunków. Pozwoli także na odchudzenie bagażu, więc okaże się odpowiednim wyborem podczas wypraw, przy których skrupulatnie liczy się każdy niesiony na plecach gram. Kolejnym atutem posiłku jest jego proste przygotowanie, co w żadnym stopniu nie wpływa na dostarczane przez niego walory smakowe i wizualne. Można je też spożywać prosto z opakowania.
Produkt zawiera gluten, jaja i mleko. Może zawierać także śladowe ilości orzechów oraz orzechów ziemnych.
Wartość odżywcza w porcji 100 g:
Kalorie (kcal): 417 kcal (1745 kJ)
Tłuszcz (g): 15,3 (nasycone: 9,5)
Węglowodany (g): 55,8 (cukier: 5,9)
Błonnik (g): 6,2
Białko (g): 12,4
Skład:
Makaron (pszenica, jaja, sól) - 57%, ser (serwatka w proszku, ser w proszku, sól, olej palmowy, syrop glukozowy) - 12%, mleko w proszku, olej palmowy, olej kokosowy, skrobia ziemniaczana, papryka - 4%, por - 2% , cebula - 2% , pieczarki - 2%, pieprz, sól.
Sposób przyrządzania:
1. Rozerwanie torebki u góry, rozłożenie jej dolnej części i usunięcie pochłaniacza tlenu.
2. Uzupełnienie gorącą wodą do kreski 9 (=0.370 litr) bądź 19 (=0.740 litr) (zależne od wersji produktu).
3. Dobre wymieszanie.
4. Zamknięcie torebki za pomocą suwaka oraz odstawienie jej na 8 minut.
5. Ponowne zamieszanie.
6. Spożywanie posiłku.
Liofilizacja - proces polegający na odwadnianiu substancji poprzez ich początkowe zamrożenie w temperaturze - 50°C i następną sublimację kryształków lodu, która polega na szybkim oraz kontrolowanym wymrażaniu wody. Kolejnym, ostatnim etapem w procesie jest dosuszanie, które przebiega w temperaturze 40 - 50°C, co pozwala na uzyskanie gotowego wyrobu posiadającego wilgotność 1-2%.Za pomocą liofilizacji przygotowuje się gotowe potrawy oraz półprodukty, które wykorzystywane są w przemyśle spożywczym.
Główne zalety wynikające z liofilizacji:
- zachowanie przez żywność kształtu, barwy, aromatu, witamin, wartości odżywczych oraz w dużej mierze kształtu,
- likwidacja większości mikrobiologicznych zanieczyszczeń,
- ochrona przed rozwojem niepożądanej mikroflory dzięki brakowi wody (zakonserwowanie bez użycia konserwantów),
- oszczędność gazu oraz wody,
- okres przechowywania wynosi wiele lat.