Makaron ryżowy 10 mm to szerokie, półprzezroczyste wstążki wykonane z mąki ryżowej i wody.
Makaron ryżowy jest idealną alternatywą dla makaronu pszennego. Podobnie jak ten tradycyjny, dostarcza głównie węglowodany, ale można w nim znaleźć także witaminy z grupy B, potas, magnez, cynk, selen oraz mangan. Zawiera również nieco białka, dzięki czemu jest sycący i na długo zaspokaja głód. Z racji tego, że w ryżu nie występuje gluten jest to makaron naturalnie bezglutenowy. Do przygotowania prezentowanego makaronu nie użyto również jaj, dzięki czemu mogą go spożywać zarówno osoby na diecie bezglutenowej, jak i wegańskiej.
Makaron ryżowy jest bardzo uniwersalny. Zwykle jest kojarzony z daniami kuchni orientalnej – szerokie, jedwabiste wstążeczki są podstawą słynnego tajskiego dania Pad thai. Ma on jednak o wiele więcej zastosowań. Cechuje się subtelnym i delikatnym smakiem, łatwo chłonie inne smaki, dlatego sprawdza się zarówno w dniach słodkich, jak i wytrawnych. Pasuje do zup, sosów, smażonych warzyw oraz mięs. Stanowi podstawę wielu sałatek, idealnie komponuje się z serem i owocami. Z powodzeniem urozmaici też wiele europejskich i zachodnich dań
* W zależności od partii, produkt wysyłany jest w opakowaniu kartonowym (zdjęcie po lewej stronie) bądź foliowym (zdjęcie poniżej)
Składniki:
- Mąka ryżowa 90%
- Woda 10%
W 100 ml produktu:
- energia: 1517 kJ / 357 kcal
- tłuszcz: 0,8 g w tym kwasy nasycone: 0,3 g
- węglowodany: 80 g w tym cukry: 0 g
- białko: 7,1 g
- sól: 0,5 g
Makaron ryżowy jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Jest chętnie wykorzystywany przez osoby zabiegane, które cenią sobie dobre jedzenie, ale nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni.
Sposób przygotowania:
Moczyć w zimnej wodzie przez 8 - 10 minut, przed gotowaniem lub smażeniem należy go odsączyć, makaron gotujemy przez 2 minuty lub do momentu aż będzie miękki. Jeśli makaron nie zostanie poddany obróbce cieplnej zaraz po moczeniu, należy po odsączeniu przykryć go folią lub wypłukać w ciepłej wodzie, aby zapobiec sklejeniu się wstążek.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent: Thai Tan Foods International Co., Ltd.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Termin przydatności do spożycia: 24/06/2025