Makaron Suchy Ramen 300 g
Ramen wprowadzony do kuchni japońskiej przez Chińczyków ponad 100 lat temu, stał się szybko jednym z podstawowych i najbardziej popularnych składników kuchni codziennej.
Nazwa pochodząca od japońskich słów "la" (ciągnąć) i "mian" (makaron), doskonale oddaje tradycyjny sposób wytwarzania - poprzez ręczne naciąganie długich nitek. Żółty, niezwykle elastyczny makaron, tradycyjnie jest składnikiem popularnego dania o tej samej nazwie.
Japoński wywar na bazie warzyw z różnorodnymi dodatkami mięsnymi, rybnymi czy warzywnymi to dzisiaj klasyka. Ilu kucharzy, tyle ściśle strzeżonych receptur - wiele regionów Japonii ma swe ulubione wersje ramenu, ale właściwie każdy gotujący w domu może przygotować swoją wersję z ulubionymi dodatkami..
Składniki:
- Mąka pszenna 85%
- Woda
- Sól
W 100 g produktu:
- energia: 1500 kJ / 359 kcal
- tłuszcz: 1 g w tym kwasy nasycone: 0,5 g
- węglowodany: 75 g w tym cukry: 2 g
- białko: 12 g
- sól: 1,5 g
Zastosowanie
Żółty, elastyczny makaron Ramen tradycyjnie jest składnikiem popularnego dania o takiej samej nazwie. Jest to japońska zupa na bazie bulionu z dodatkiem warzyw i/lub mięsa. Receptura posiada wiele oblicz a każde z nich uzależnione jest od regionu wykonywania oraz składników tam dostępnych. Niektóre z wersji zyskały znaczenie niemalże narodowe, a należą do nich Sapporo, Kitakata, Tokio, Yokohama i Hakata Ramen.
Ciekawostki:
Makaron Ramen ma nawet muzeum poświęcone swojej historii, znajdujące się w Shin-Yokohama.
Przygotowanie:
Gotować we wrzącej wodzie 3-5 min. Następnie odcedzić i wypłukać.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Chiny
Termin przydatności do spożycia: 25/08/2023