Makaron Agnesi Penntte Rigate No. 87
Rurki 500 g
Agnesi to klasyczny makaron włoski wykonany w 100% z twardej pszenicy durum.
Idealnie sprawdza się z owocami morza, pesto oraz w daniach rybnych. Makaron będzie świetnie smakował z tradycyjnymi sosami pomidorowymi, grzybowymi czy śmietanowym i serowym. Dodaje także charakteru przepisom zawierającym składniki o łagodniejszych smakach jak cytryna i zioła.
W 1824 roku, w śródziemnomorskim mieście Imperia, włoska rodzina AGNESI włożyła cały swój zapał i energię w produkcję najlepszego na świecie makaronu.
Ich wielkie żaglowce, dzisiaj symbol marki AGNESI przemierzały morza całego świata w poszukiwaniu twardego zboża najwyższej jakości, gdziekolwiek by ono nie rosło.
Od tamtych czasów wiele się zmieniło, pod marką Agnesi kryje się ponad 180 lat tradycji, które są gwarancją najwyższej jakości i doskonałego smaku.
Składniki:
- Mąka z pszenicy twardej durum
Może zawierać śladowe ilości jaj i soi.
W 100 g produktu:
- energia: 1521 kJ / 359 kcal
- tłuszcz: 1,5 g w tym kwasy nasycone: 0,5 g
- węglowodany: 72 g w tym cukry: 2,5 g
- białko: 13 g
- sól: 0,005 g
Czas gotowania: 10 min ; Aldente: 8 min.
Najstarszy makaron znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i ok. 20 cali długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Żółtej Rzeki. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy miał go jakoby sprowadzić wenecki podróżnik, Marco Polo. Jest to jednak tylko legenda, bowiem już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomniał o tego typu potrawie, natomiast Muhammad al-Idrisi udokumentował istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech, na Sycylii i w Trabii ok. XII wieku, czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent: Colussi S.p.A.
Kraj pochodzenia: Włochy
Termin przydatności do spożycia: 26/01/2025