Składniki: ekologiczna mąka orkiszowa razowa, woda.
Sposób gotowania:
do gotującej i osolonej wody wrzucać stopniowo makaron. Gotować 3-5 min na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Ugotowany makaron odcedzić.
Przepisy
Orkiszowe świderki z cukinią
Potrzebne składniki: makaron orkiszowy razowy, 1 duża pierś z kurczaka, 1 duża marchewka, 1/2 małej cukinii, 100 ml śmietany 18%, 1 mała cebula, 3 łyżki oleju, koperek, 1/2 szklanki bulionu drobiowego, pieprz czarny mielony, starty parmezan.
Sposób przygotowania: Makaron orkiszowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka dokładnie czyścimy, kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Bulion wlewamy do składników znajdujących się na patelni. Po 2-3 minutach dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem. Ugotowany makaron łączymy z sosem, posypujemy parmezanem oraz drobno posiekanym koperkiem.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.