Corticella to marka włoskich makaronów, które zaczęto produkować w latach 60-tych ubiegłego stulecia.
Tradycja włoskiego smaku, szeroki asortyment, wysoka jakość i konkurencyjna cena, to główne cechy makaronów Corticella, produkowanych w 100% z semoliny - twardej mąki z pszenicy durum. Makaron to podstawowy składnik codziennego menu każdego Włocha. We Włoszech znanych jest ponad 300 rodzajów makaronów, zróżnicowanych głównie pod względem kształtu. Najpopularniejszy w Italii i na świecie jest makaron spaghetti. W marce Corticella mamy do wyboru zarówno klasyczne spaghetti jak i spaghetti bucatini (długa cienka rurka z dziurką w środku).
Kształt makaronu odgrywa główną rolę w harmonijnym łączeniu z różnymi sosami. Makarony długie, takie jak spaghetti, łączy się z sosami płynnymi lub półpłynnymi. Dziurka w spaghetti bucatini ma za zadanie dopuścić płynny sos do środka makaronu. Krótkie makarony, takie jak świder, rurka czy kokardka, dobrze łączą się z sosami gęstymi i zawiesistymi.