MAKARON (KONJAC TYPU NOODLE TAGLIATELLE) BEZGLUTEN
TERRASANA (kremy, makarony, sosy
SKŁADNIKI
woda, mąka konjac* 3 %, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Makaron konjac produkowany jest głównie z wody (ok. 97 % tego makaronu stanowi właśnie woda) oraz z mąki wytwarzanej z bulwiastego warzywa o łacińskiej nazwie Amorphophallus konjac – w skrócie konjac.
Roślina konjac pochodzi z terenów południowo-wschodniej Azji i tam głównie jest uprawiana.
Ze względu na dużą zawartość wody, makaron konjac posiada trochę galaretowatą konsystencję. Nie zawiera tłuszczu, cukru oraz soli. Wyróżnia się niską wartością energetyczną - tylko 10 kcal/100 g.
Makaron konjac jest bezsmakowy, pochłania jednak smaki z dodatków, z którymi można go podać np. z sosów. Po wymieszaniu takiego makaronu z dowolnym dodatkiem potrawa zaczyna smakować jak z tradycyjnym makaronem.
Makaron mogą spożywać osoby z insulinoopornością czy po prostu wszyscy, którzy kochają włoską, makaronową kuchnię, a niestety z jakichś powodów muszą unikać tradycyjnych makaronów.
Opakowanie zawiera 2 sugerowane porcje.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 42 kJ/10 kcal
Tłuszcz: 0,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 1,2 g
w tym cukry: 0,2 g
Błonnik: 2,8 g
Białko: 0,1 g
Sól: 0 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sposób przygotowania I: Odsączyć na sitku i podgrzać z ulubionym sosem do makaronu lub z zupą
Sposób przygotowania II : Odsączyć na sitku, dodać do ulubionej sałatki na zimno
Spożyć bezpośrednio po otwarciu.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.