Makaron rigatoni to rodzaj włoskiego makaronu, który jest popularny zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie. Charakteryzuje się wyjątkowym kształtem - jest to duży, tubkowaty makaron o rowkowanej powierzchni. Dzięki swojemu kształtowi i strukturze, rigatoni doskonale zbierają sosy, co czyni je idealnym wyborem do dań makaronowych.
Rigatoni są najczęściej wytwarzane z mąki pszennej i wody. Ich kształt pozwala na utrzymywanie sosów wewnątrz tubek, dzięki czemu dania z rigatoni są zazwyczaj smaczne i syte. Mogą być podawane z różnymi rodzajami sosów, takimi jak sos pomidorowy, sos mięsny, sos serowy czy też sosy na bazie warzyw.
Włoska kuchnia oferuje wiele możliwości przygotowania potraw z makaronem rigatoni. Jest to wszechstronny składnik, który można wykorzystać w tradycyjnych i nowatorskich przepisach. Popularność rigatoni wynika częściowo z ich zdolności do przechowywania smaku sosów oraz z przyjemnej tekstury podczas jedzenia.
Składniki:
- Mąka z pszenicy durum
- Woda
Może zawierać śladowe ilości soi
W 100 g produktu:
- energia: 1508 kJ / 355 kcal
- tłuszcz: 1,7 g w tym kwasy nasycone: 0,9 g
- węglowodany: 72 g w tym cukry: 3,9 g
- białko: 13 g
- sól: 0,004 g
Czas gotowania: 10 min
Najstarszy makaron znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i ok. 20 cali długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Żółtej Rzeki. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy miał go jakoby sprowadzić wenecki podróżnik, Marco Polo. Jest to jednak tylko legenda, bowiem już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomniał o tego typu potrawie, natomiast Muhammad al-Idrisi udokumentował istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech, na Sycylii i w Trabii ok. XII wieku, czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo.
Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Producent: F. Divella S.p.A. Largo D. Divella
Kraj pochodzenia: Włochy
Termin przydatności do spożycia: 31/12/2025