Makaron z Apulii – SKOSZTUJ ORYGINAŁU!
Wyroby mączne i inne o nazwie Cara Nonna z miasteczka San Severo pod Foggią z południa Włoch (Apulia) uchodzą od kilkudziesięciu lat za smakowe rękodzieło najwyższej klasy.
Niniejsza aukcja dotyczy paczki makaronu włoskiego CARA NONNA "Trottole al bronzo" z San Severo (Foggia) o wadze 500g, z terminem przydatności do spożycia przed 14.12.2022 roku.
Dane: duże spiralne skrętki o dł. ok. 3,5 cm i śr. 2,5 cm, o powierzchni schropowaconej; czas gotowania 10-11 minut.
(Wyrób trwały, przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.)
Marka Cara Nonna słynie z nietypowych kształtów swoich wyrobów, a także z zestawów kolorystycznych opartych na barwnikach naturalnych, np. czerwień z pomidorów a zieleń ze szpinaku. Ma w ofercie ok. 20 formatów unikatowych oraz gamę (80 rodzajów) kształtów klasycznych.
Produkt Cara Nonna Trottole powstał na bazie ziaren z upraw z samego południa Włoch – Puglii. Makaron ma naturalny kolor żółty i aromat intensywny, wyrób potrafi bardzo długo zachować "zasuszoną świeżość". Tworzy się go w stu procentach z pszenicy twardej (durum). Nie skleja się dzięki mące zwanej semoliną, po ugotowaniu ma konsystencję twardawą (al dente).
Paczka 0,5 kg pozwala przygotować 5-6 obfitych porcji.
(NIEZOBOWIĄZUJĄCE ZALECENIE: na osobę 80g makaronu, 8g soli, 1litr wody.)
Solić granulatem grubszym, gdy woda bulgocze, makaron wrzucać na wrzątek, po chwili zamieszać i w miarę pilnować zalecanego czasu.
SMACZNEGO!
W samym sercu nizinnej równiny północnej Apulii, Tavoliere delle Puglie (Kapitanat), regionu znanego jako strefa z przewagą zbóż twardych (grano duro), które rosną tu bujnie i dają plony obfite dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym, powstała makaroniarnia Cara Nonna (Droga Babcia) z zamiarem wprowadzenia na stół konsumentów, wysokiej klasy produktów będących wyrazem tradycji i rękodzieła w połączeniu z najnowszymi osiągnięciami technicznymi w tej dziedzinie. Ciągłe poszukiwanie doskonałości stanowi jedną z cech charakterystycznych, która wyróżnia makarony tej marki. Proces produkcyjny zaczyna się od wyboru najlepszych ziaren semoli di grano duro mieszanych następnie z najczystszą wodą. Kolejny etap to trafilatura al bronzo i powolne osuszanie w niskiej temperaturze, by zatrzymać wszystkie naturalne walory smakowe pochodzące z pola i słońca, co nadaje ów niepodrabialny smak makaronom "Drogiej Babci".
TRAFILATURA AL BRONZO
Makarony gładkie przeciska się przez teflon a ciasto przetłaczane przez brąz ma powierzchnię chropowatą; obecnie makaroniarnia pracuje w technice trafilato al bronzo, dzięki urządzeniu (przeciskanie ciasta przez sitko z brązu), które przydaje szorstkości makaronowi, by miał lepszą przyczepność sosu do jego powierzchni. (Oliwa, tłuszcz, ragu, nie spływając, wydobywają najlepszy smak dania; pozwala to także oszczędzać sporo sosu, który nie pozostaje na talerzu.)
Świeży makaron jest osuszany powoli w niskiej temperaturze, co zabiera czas i jest kosztowne, ale efekt końcowy w ustach jest nie do podrobienia: żródłowy aromat i naturalny słód tchnący z produktow pod marką Cara Nonna już po pierwszej degustacji przywiązują konsumentów na zawsze.
Produkty "Drogiej Babci" mają markę regionalną z jakością o zasięgu światowym (Europa, Ameryka Płn. i Łacińska, Australia i Japonia); są poszukiwane przez kucharzy do serwowania na najwykwintniesze stoły!