Zielononóżka kuropatwiana to stara polska rasa kur, bardzo popularna w latach powojennych z uwagi na łatwość jej hodowli. Zielononóżka kuropatwiana jest przystosowana do chowu w warunkach naturalnych, nie wolno ich trzymać w ciasnych klatkach, a jej jaja charakteryzują się znacznie obniżoną zawartością cholesterolu.
Jaja od tych kur charakteryzują się niską zawartością cholesterolu nawet o 30% mniej od zwykłych jaj, jest to cecha uwarunkowana genetycznie. Posiadają wiele odżywczych składników takich jak: aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mają bogaty skład witamin głównie B12, witaminę E, witaminę D, witaminę A, witaminę K oraz wiele mikroelementów takich jak: potas, siarka, fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo.
Skład makaronu: mąka pszenna(zwykla, durm), jaja od kury zielononóżki 4 jaja na 1 kg maki, przyprawa kurkuma.