Groszek zielony - jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jest jednym z nielicznej grupy strączków, których ziarna można spożywać na surowo. Wielu z nas pamięta wspaniały smak zielonych kuleczek wyjadanych prosto ze strączka na ogródku u babci czy mamy. Ma słodki, kremowy smak, podobnie jak jego strączkowe łupiny, które również po obraniu z błonek chrupaliśmy za dzieciaka.
Makaron z zielonego groszku jest źródłem wielu witamin i minerałów! W jego skład wchodzi m.in.: Tiamina (B1) - przyczynia się utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, Potas - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśni, Magnez – zmniejsza uczucie zmęczenia oraz pomaga w prawidłowej syntezie białka, Fosfor – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, Żelazo – wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Wartości odżywcze w 100 g:
wartość energetyczna 1388 kJ / 329 kcal
tłuszcz 2 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe <0,2 g
węglowodany 48,2 g
w tym cukry 2,9 g
błonnik 16 g
białko 22 g
sól 0 g
Składniki: mąka z zielonego groszku*, woda źródlana *certyfikowany składnik ekologiczny