Makaron - 6 jajeczny
Muszelka
100% DURUM - 250g
Skład:
Semolina z pszenicy twardej ( Triticum durum), jaja (30%),
Zalecenia dla alergików:
Jaja - Zawiera
Pszenica - Zawiera
Kiedy myślisz o rodzinnym obiedzie wyobrażasz sobie prawdziwe domowe jedzenie.
Przygotowywane z sercem - dokładnie takie, jakie robiły nasze babcie.
My, w Śląskim Bifeju postanowiliśmy zrealizować te wyobrażenia i stworzyć doskonały makaron rosołowy. Jaja wykorzystane do wyrobu naszego makaronu są zawsze świeże, wybijane na miejscu tak, jak robiły to nasze babcie.
Nie stosujemy pasteryzowanej masy jajecznej ani jaj w proszku. Zauważyliśmy, że klasa jaj ma duże znaczenie dla smaku makaronu, dlatego nie stosujemy tych z chowu klatkowego. Świeży makaron suszymy w komorach przez kilkanaście godzin, nie śpieszymy się. Metoda ta pozwala zachować odpowiednie walory smakowe oraz strukturę naszego makaronu.
ŚWIEŻE JAJA
Naszym wielkim atutem pośród innych producentów makaronu jest to że, stosujemy tylko i wyłącznie świeże jaja z chowu ściółkowego, które są wybijane w naszym zakładzie tuż przed produkcją, nie stosujemy jaj pasteryzowanych ani suszu jajecznego.
DZIEDZICTWO KULINARNE
Tradycja wyrabiania własnego makaronu jest obecna w naszych domach od dzieciństwa.
Babcia wyrabiała ciasto na makaron, łącząc mąkę, jaja i wodę. Ciasto później wałkowała na duże płaty, które suszyła na czystych prześcieradłach, na łóżku.
Gdy płaty nieco podeschły, babcia kroiła je nożem na pasy i wkładała do maszynki na makaron, a wnuki pomagały kręcić korbką. Tak właśnie w domu naszej babci powstawał makaron do rosołu.
To wspomnienie zainspirowało nas do stworzenia makaronu, który pozwoliłby poczuć smak tej tradycji na Państwa stołach. Tak narodził się Śląski Bifej. Doskonały makaron, który dzięki swojej wyjątkowości zagościł już w wielu domach naszego regionu.
Smacznego!