ZDROWA ŻYWNOŚĆ JEST OK!
Mąka żytnia typ 720 charakteryzuje się jasno szaro-brązowym kolorem z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Nie posiada charakterystycznego zapachu. Powstaje w wyniku rozdrobnienia całych ziarniaków żyta. Otrzymana mąka nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. W porównaniu do mąki pszennej zawiera więcej błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy.
Parametry:
- Kraj wyprodukowania: Polska
- Typ Mąki: żytnia 720
- Zawartość popiołu: 0,72
- Składniki i proces technologiczny: maka otrzymana w wyniku przemiału oczyszczonego ziarna żyta. Bez żadnych dodatków.
- Opakowanie: worek papierowy zszywany
Zastosowanie:
Mąkę żytnią typ 720 wykorzystuje się przede wszystkim do wypieku chleba żytniego. Dodaje się ją także do pieczywa mieszanego, ciast, ciasteczek, spodów do pizzy, przygotowania zakwasu na żur oraz wygniatania makaronu.
Nasze mąki, które sprzedajemy pochodząc z Młyn Zbożowy Jerzy Łaszkiewicz i Synowie Sp. j. miejscowość Szadek ( woj. Łódzkie )
Młyn Zbożowy Jerzy Łaszkiewicz i Synowie Sp. j. jest firmą opartą na wielopokoleniowej tradycji młynarskiej. Prezes firmy, Jerzy Łaszkiewicz, zajmuje się młynarstwem od najmłodszych lat, czyli od ponad pół wieku.
Firma istnieje w obecnej formie od 1993 roku. Podstawą naszej działalności jest przetwórstwo oraz skup zbóż. Produkujemy wysokiej jakości mąki piekarnicze pszenne i żytnie, mąki makaronowe oraz kaszę mannę. Zajmujemy się przemiałem pszenicy miękkiej oraz żyta. Zdolność przemiałowa naszych zakładów to 300 ton na dobę.
Szczególną uwagę zwracamy na właściwy dobór ziarna do przemiału, dzięki czemu nasze mąki zachowują wyśmienite walory smakowe i wypiekowe, a nadpiek uzyskany w piekarni przy zastosowaniu naszych mąk oraz pieczywo są niespotykane.