Czym jest mąka ze świerszczy?
Mąka ze świerszczy to dobra alternatywa na zastąpienie białka zwierzęcego w diecie. Mąka ze świerszczy, która w swym składzie zawiera wiele cennych składników odżywczych może być spożywana zarówno przez osoby prowadzące zdrowy tryb życia, sportowców oraz osoby posiadające problemy z układem trawiennym.
Mąka ze świerszczy otrzymywana jest z suszonych lub pieczonych owadów hodowanych na fermach. W kolejnym etapie są mielone do postaci mąki pszennej, dzięki czemu można stosować otrzymaną mąkę jako białko lub do produkcji pieczywa. Mąka ze świerszczy wykazuje przyjemny oraz łagodny orzechowy smak. Cechuje się trzykrotnie większą zawartością białka niż polędwica oraz dwukrotnie większą ilością białka niż pierś z kurczaka.
Skład: 100 % świerszcze domowe (acheta domesticus)
Kluczowe zalety mąki ze świerszczy:
- bogate źródło białka - mąka ze świerszczy jako cenne źródło białka może być stosowana przez sportowców, którzy chcą poprawić swoją wydolność oraz wytrzymałość.
- produkt bezglutenowy - mąka ze świerszczy zaliczana jest do produktów bezglutenowych, dlatego może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię.
- cenne źródło witaminy B12 - porcja mąki pokrywa w 17% dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 461 kcal
Tłuszcze: 19,6 g
Węglowodany: 1934 kJ
Cukry: 0,12
Białko: 68,3 g
Sól: 0,0 g
Błonnik pokarmowy: 5,1 g
Alergeny:
Jeśli jesteś uczulony na pajęczaki, skorupiaki i mięczaki, nie powinieneś spożywać owadów.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu i chronić przed słońcem.