Mąka z prastarej pszenicy Pur Pur.
Chleb z niej wypieczony ma purpurowy kolor oraz charakterystyczny smak, jest bogaty w błonnik oraz antocyjany, jest także niskokaloryczny.
Purpurowy kolor pochodzi od antocyjanów znajdujących się w ziarnach tej prapszenicy. Działają one antyutleniająco, a tym samym mają wpływ na spowolnienie procesów starzenia.
Lekarze przypisują antocyjanom różnorodny, pozytywny wpływ na ludzki organizm. Chronią w naturalny sposób ludzkie komórki, ponieważ działają antyutleniająco i wychwytują wolne rodniki zapobiegając powstawaniu komórek nowotworowych. Zawartość antocyjanów w pszenicy Pur Pur jest dziesięciokrotnie większa od ich zawartości w zwykłej pszenicy.
Zaletą tek prapszenicy pochodzącej ze wschodniej Afryki jest fakt, że przez wieki nie była ona modyfikowana, gdyż nie należała do pszenic na tyle popularnych, aby je uprawiać na masową skalę.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100g:
- Wartość energetyczna: 1381 kJ / 327 kacl
- Białko: 12,5 g
- Węglowodany: 58,1 g
- w tym cukier: 1,7 g
- Tłuszcze: 2,0 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2 g
- Błonnik: 13,3 g
- Sód: 0,008 g
Płatki żytnie można też dodawać do wypieków takich jak pyszne i zdrowe ciasteczka czy chleb.
W połączeniu, z zdrową lekkostrawną mąką pradawną 2ab możemy stworzyć bardzo zdrowe własne wypieki i dania.
Więcej o mące 2ab na przeczytasz na FB
Wszystkie nasze produkty cechuje NAJWYŻSZA jakość.
Polecamy mąki orkiszowe typ 680 - jasna i typ 1850 - pełnoziarnista
Płatki ziemniaczane - "czysta etykieta" - bardzo jasne
mąkę grochową -bezglutenową mąkę dla diabetyków
grys grochowy - zamiennik orzechów
ziarna, przyprawy i inne