Mąka 2ab lekkostrawna mąka z ziaren pszenicy 2ab
uprawianej w wybranych regionach Europy w sposób tradycyjny, odseparowanej od innych gruntów uprawnych.
Mąka 2ab zawiera wyłącznie, pradawny gluten A i B (jest bez glutenu D) oraz mniej FODMAP w porównaniu do tradycyjnej pszenicy chlebowej i orkiszu.
Ma korzystny profil FODMAP.
Jest źródłem selenu.
Opakowanie - papierowa torebka 5kg
Mąka 2ab w torebkach 1kg dostępna jest w naszym sklepie, w którym znajdziecie więcej przepisów z wykorzystaniem maki 2ab.
Jest dobrze tolerowana przez osoby o wrażliwych układach trawiennych.
Dodatkowo mąka 2ab poddawana jest naturalnej fermentacji, w celu uzyskania niskich zawartości FODMAP oraz niepowtarzalnego smaku.
Mąka 2ab ma piękny żółty kolor, gdyż pszenica 2ab zawiera więcej karotenoidów - prowitaminy A.
Mąka 2ab powstaje z pszenicy 2ab - Triticum turgidum forma sanum - pradawnej pszenicy lekkostrawnej.
Użycie w nazwie pszenicy 2ab dodatkowego określenia ”sanum” podkreśla wyraźnie nowe podejście do wyboru odmian oraz uprawy zbóż. Wyraz „sanus” jest pochodzenia łacińskiego i oznacza zdrowy lub rozsądny
Ziarna pszenicy 2ab są oddzielnie zbierane, przechowywane i mielone na mąkę 2ab w młynach przeznaczonych specjalnie do mielenia pszenicy 2ab.
Dodatkowo mąka 2ab poddawana jest naturalnej fermentacji, w celu uzyskania niskich zawartości FODMAP oraz niepowtarzalnego smaku.
Pra-pradziadkiem pszenicy jest pszenica samopsza, która w naturalny sposób rozwinęła się przed ok. 10 milionami lat. Pod względem genetycznym ma ona bardzo prostą budowę i zawiera tylko jeden podwójny genom A. Około 3 milionów lat temu powstała, również w naturalny sposób płaskurka - w wyniku skrzyżowania samopszy z jednym z gatunków dzikiej trawy. Swoją informację genetyczną ma ona zapisaną w pradawnych genomach A i B. Przykłady te pokazują, że prawdziwa pradawna pszenica wyróżnia się przez swoją informację genetyczną; autentyczność tkwi zatem w genach. Ponieważ pszenica 2ab również zawiera tylko pradawne geny A i B (=pszenica 2ab), jest więc prawdziwą pradawną pszenicą.
Wielu konsumentów stwierdziło, że ich organizm lepiej przyswaja pradawną pszenicę bez glutenu D, niż nowoczesne gatunki pszenicy i orkiszu.
Pszenica 2ab jest źródłem selenu, który pozwala na zachowanie prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego.
Mąka 2ab polecana jest dla osób wrażliwych i smakoszy delektujących się naturalną żywnością, szczególnie dla osób z niską tolerancją glutenu, wszystkich którzy bez obaw o wzdęcia chcą spożywać produkty mączne, zwłaszcza dzieci, osób starszych i cierpiących na zespół jelita drażliwego.
Więcej o mące 2 ab można przeczytać na stronie jej producenta:
http://2ab-weizen.de/pl/Wszystko-o-pszenicy-2ab- oraz na stronie naszego sklepu www. bierzipiecz .pl
Polecamy pozostałe nasze produkty szczególnie zdrowe mąki:
mąki orkiszowe 680 i 1850;
mąkę z prażonego żółtego grochu - bezglutenową mąkę, która jako jedyna w Polsce nie ma posmaku i zapachu grochu;
mąkę gryczaną - bezglutenową mąkę, o wysokiej zawartości białka
a także zdrowe dodatki:
zarodki kukurydziane - mnóstwo witamin i składników odżywczych;
chrupki z gryki tatarki, która obniża poziom cukru we krwi;
kiełki i płatki żytnie i pszenne.
Wszystko w najwyższej europejskiej jakości!
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o innych oferowanych przez nas produktach zapraszamy do zapoznania się z innymi naszymi ofertami zamieszczonymi na platformie sprzedażowej oraz do sklepu www. bierzipiecz .pl
Jesteśmy technologami z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem zawodowym.
Służymy fachową wiedzą i pomocą.
PRZYKŁADOWE RECEPTURY: