LEKKOSTRAWNA MĄKA
Z PSZENICY 2AB - PSZENICY SZORSTKIEJ - PRADAWNE ZBOŻA
Mąka 2ab
lekkostrawna mąka z ziaren pszenicy 2ab
Pszenica 2ab jest uprawiana w wybranych regionach Europy w sposób tradycyjny, i jest odseparowana od innych gruntów uprawnych.
Mąka 2ab zawiera wyłącznie, pradawny gluten A i B (jest bez glutenu D) oraz mniej FODMAP w porównaniu do tradycyjnej pszenicy chlebowej i orkiszu.
Ma korzystny profil FODMAP.
Jest źródłem selenu.
Jest dobrze tolerowana przez osoby o wrażliwych układach trawiennych.
Dodatkowo mąka 2ab poddawana jest naturalnej fermentacji, w celu uzyskania niskich zawartości FODMAP oraz niepowtarzalnego smaku.
Mąka 2ab ma piękny żółty kolor, gdyż pszenica 2ab zawiera więcej karotenoidów - prowitaminy A.
Mąka 2ab powstaje z pszenicy 2ab - Triticum turgidum forma sanum - pradawnej pszenicy lekkostrawnej.
Wyraz „sanus” jest pochodzenia łacińskiego i oznacza zdrowy !
Pszenica 2ab jest źródłem selenu, który pozwala na zachowanie prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego.
SELEN - jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów, pomaga usuwać wolne rodniki i chroni komórki i czerwone krwinki przed ich toksycznym działaniem - ma działanie antyoksydacyjne, Selen odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i wpływa na zwiększenie odporności organizmu, pozwala na zachowanie prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego. Selen wspomaga leczenie depresji, łagodzi ból, towarzyszący reumatoiadalnemu zapaleniu stawów.
Mąka 2ab posiada oświadczenia zdrowotne wydane przez IŻŻ
Ziarna pszenicy 2ab są oddzielnie zbierane, przechowywane i mielone na mąkę 2ab w młynach przeznaczonych specjalnie do mielenia pszenicy 2ab.
Dodatkowo mąka 2ab poddawana jest naturalnej fermentacji, w celu uzyskania niskich zawartości FODMAP oraz niepowtarzalnego smaku.
Pra-pradziadkiem pszenicy jest pszenica samopsza, która w naturalny sposób rozwinęła się przed ok. 10 milionami lat. Pod względem genetycznym ma ona bardzo prostą budowę i zawiera tylko jeden podwójny genom A. Około 3 milionów lat temu powstała, również w naturalny sposób płaskurka - w wyniku skrzyżowania samopszy z jednym z gatunków dzikiej trawy. Swoją informację genetyczną ma ona zapisaną w pradawnych genomach A i B. Przykłady te pokazują, że prawdziwa pradawna pszenica wyróżnia się przez swoją informację genetyczną; autentyczność tkwi zatem w genach. Ponieważ pszenica 2ab również zawiera tylko pradawne geny A i B (=pszenica 2ab), jest więc prawdziwą pradawną pszenicą.
Wielu konsumentów stwierdziło, że ich organizm lepiej przyswaja pradawną pszenicę bez glutenu D, niż nowoczesne gatunki pszenicy i orkiszu, które zawierają gluten D.
Mąka 2ab polecana jest dla osób wrażliwych i smakoszy delektujących się naturalną żywnością, szczególnie dla osób z niską tolerancją glutenu, wszystkich którzy bez obaw o wzdęcia chcą spożywać produkty mączne, zwłaszcza dzieci, osób starszych i cierpiących na zespół jelita drażliwego.
Więcej o mące 2 ab można przeczytać na stronie jej producenta: http://2ab-weizen.de/pl/Wszystko-o-pszenicy-2ab-
oraz https://www.facebook.com/maka2ab/?ref=bookmarks
opakowanie 10 kg lub 2x5kg
skład: - 100% mąka 2ab
Kraj pochodzenia - Niemcy
Polecamy pozostałe nasze produkty szczególnie zdrowe mąki:
mąki orkiszowe 680 i 1850;
mąkę z prażonego żółtego grochu - bezglutenową mąkę, która jako jedyna w Polsce nie ma posmaku i zapachu grochu;
mąkę gryczaną - bezglutenową mąkę, o wysokiej zawartości białka
a także zdrowe dodatki:
zarodki kukurydziane - mnóstwo witamin i składników odżywczych;
chrupki z gryki tatarki, która obniża poziom cukru we krwi;
kiełki i płatki żytnie i pszenne.