Mąka z płaskurki, 750g / Soul-Farm
do wypieku chleba.
Płaskurka, podobnie jak samopsza należy do pradawnych odmian pszenicy. Na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci nie została poddana tak wielu modyfikacjom genetycznym.
Wypieki z płaskurki mogą posiadać lekko wyczuwalny, orzechowy posmak.
Dzięki tzw "bankowi genów" gdzie przechowywane są prastare nasiona, udało się wznowić hodowlę płaskurki na polskich ziemiach.
Źródło informacji: Denise F. Dostatny, Aleksander Ciępka, Wiesław Podyma, 2019. Obecne użytkowanie dawnych gatunków pszenic.
Mąka z samopszy wyśmienicie sprawdzi się przy wypieku chlebów czy naleśników. Można używać jej także do zagęszczania sosów.
Produkt wyhodowany bez użycia GMO
Produkt zawiera gluten!
Składniki: Mąka z płaskurki
Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna: 1486 kJ/346 kcal
Białko: 13,66
Tłuszcz: 2,16
- w tym kwasy tłuszczowe: 0,42
Węglowodany: 70,9
- w tym cukry: 5,97
Sól: mniej niż 0,01
Masa netto: 750g
Data ważności i nr partii: zawsze na etykiecie
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: Soul-Farm Maciej Foszcz
Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości alergenów - seler, gorczyca, gluten, różne orzechy