Naturomat.pl
Mąka z płaskurki 650 1kg - Młyn Jasienica Rosielna
Znakomicie nadaje się do wypieku chleba, herbatników, ciastek, makaronu. Idealnie nadaje się do wypieku chleba, który dzięki niej ma lekko orzechowy smak
Płaskurka to prastary gatunek pszenicy (starszy niż orkisz). To jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie – uprawiano ją już w starożytnej Mezopotamii, Palestynie i Egipcie. Mąka z płaskurki była bardzo popularna w czasach Cesarstwa Rzymskiego. Ziarno płaskurki jest bogate w antyoksydanty, wapń i fosfor. Produkty z pszenicy płaskurki pomagają w leczeniu schorzeń skóry, błon śluzowych, jak też przy problemach z niestrawnością oraz z przemianą materii. Ziarno płaskurki zawiera większe ilości błonnika pokarmowego i β-glukanów, które powodują redukcję cholesterolu we krwi i równoważą szczyt glukozy we krwi, pomagając w ochronie przed cukrzycą typu 2. Zawarte w tym zbożu witaminy (głównie witamina A i witaminy z grupy B), minerały oraz białko poprawiają trawienie i podnoszą odporność. Najprawdopodobniej zapobiegają one również powstawaniu nowotworów układu pokarmowego.
Mąka z płaskurki jest zdrowsza od popularnej ostatnio mąki orkiszowej. Obróbka płaskurki jest bardziej skomplikowana niż innych zbóż, dlatego jest ciężko dostępna i droga.
Płaskurka, czyli starsza siostra orkiszu, jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Jako pierwsi jej wartości poznali mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Zboże płaskurka, poza tym, że kryje w sobie moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolne od chemii i zanieczyszczeń. Uprawia się je wyłącznie ekologicznie, tradycyjnymi metodami. Chleb wypiekany z płaskurki ma piękny zapach i wspaniały lekko orzechowy smak, który docenią wszyscy koneserzy zdrowego pieczywa.