Wypróbuj także:Gdańskie Młyny Mąka z kłoskiem gdańska typ 500
Gdańskie Młyny Mąka z kłoskiem wrocławska typ 500
Gdańskie Młyny Mąka z kłoskiem luksusowa typ 550
Gdańskie Młyny Mąka z kłoskiem krupczatka typ 500
Tort z malinami
Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej z kłoskiem
- 6 jajek
- ½ szklanki kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki śmietany 30% lub 36%
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 500 g malin
Przygotowanie:
Białka należy ubić, następnie dodawać stopniowo cukier, żółtka, proszek do pieczenia, kakao i mąkę.
Następnie ciasto należy wlać do formy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 40 minut.
W trakcie pieczenia należy zająć się przygotowaniem bitej śmietany do przełożenia tortu. Żelatynę należy rozrobić z gorącą wodą i odstawić do wystygnięcia. Schodzoną śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę.
Ostudzony biszkopt należy podzielić na 3 części, przełożyć bitą śmietaną i udekorować na wierzchu malinami.