Mąka z grochu 200g
Skład: groch żółty 100%
Właściwości:
- bezglutenowa,
- źródło błonnika pokarmowego,
- wysoka zawartość białka roślinnego,
- odpowiednia dla wegan,
- w 100% naturalna,
- prosty skład,
- naturalny zagęstnik,
- delikatna w smaku,
- polski produkt
Mąka z grochu ponownie zyskuje coraz większą popularność jako alternatywa dla tradycyjnych mąk pszennych. Stworzona z ziaren żółtego grochu charakteryzuje się dobrymi właściwościami klejącymi, a jej smak jest bardzo uniwersalny. Jest wszechstronna w kuchni i pasuje do aktualnych trendów żywieniowych, promujących redukcję spożycia glutenu, laktozy i cukru. Jest źródłem białka roślinnego, makroskładnika pokarmowego niezbędnego do rozwoju i wzrostu organizmu. Co ważne szczególnie dla wegan i wegetarian groch odznacza się znaczną zawartością lizyny, aminokwasu, który wspomaga przyswajanie wapnia i zdolność regeneracji. Jej regularne spożycie może przynieść korzyści, takie jak wpływ na kontrolę poziomu cukru we krwi, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu i obniżenie poziomu cholesterolu dzięki dużej zawartości błonnika, który wspiera funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Zastosowanie:
Mąka z grochu jak inne mąki z roślin strączkowych, dzięki dużej kleistości idealnie nada się do zagęszczania potraw z efektem aksamitnej tekstury. Stosuje się ją do przygotowywania naleśników, tortilli, placków. W połączeniu z mąką ryżową stanowi dobrą alternatywę dla mąki pszennej w dowolnym przepisie.
wartość odżywcza w 100g
wartość energetyczna: 352 kcal/1470 kJ
tłuszcz: 1,8g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3g
węglowodany: 58g
w tym cukry: 7,6g
błonnik: 8,6g
białko: 21g
sól: 0,05g