Oryginalna importowana włoska mąka Sfoglia lievitati typ „00”
(Farina di grano tenero tipo 00 )
Mąka z miękkich gatunków pszenicy. Idealna do robienia rogalików, ciasta francuskiego, włoskich cannoli, palmierów i mille-feuille. Znakomita mąka do przygotowania doskonałego ciasta francuskiego- wytrzymuje głębokie zamrażanie.
Właściwości:
Siła (W) 300-320
Elastyczność (P/L) : 0.48-0.50
CD ≥ 14min
Typy mąki z pszenicy miękkiej w zależności od siły:
W 110-150 - zawartość białka 11%, do wyrobu ciasta kruchego, jak również innych wyrobów cukierniczych, które nie potrzebują procesu fermentacji. Nadaje się także do przygotowania makaronu.W 220-240 - zawartość białka 13%, do wyrobu pizzy szybkiego dojrzewania (wzrostu) w ciągu 3-6 godzin i focacciiW 270-290 - zawartość białka 14%, do wyrobu pizzy średniego dojrzewania (wzrostu) w ciągu 12-24 godzin i focacciiW 350-370 - zawartość białka 15%, do wyrobu pizzy trwałego dojrzewania (wzrostu) w ciągu 24-72 godzin i focacciiW 360-380 - zawartość białka 14%, do wyrobu produktów spożywczych, które mają być zamrożone i odporne na niskie temperatury (-40 + 4C)W 390-420 - zawartość białka 15%, nadaje się do trwałej fermentacji (od 24 godzin), jest to biały chleb, bagietka i włoskie narodowe pieczywo świąteczne (Panettone, Colomba);W 480-520 - zawartość białka 16% - to jest mąka do wyrobu chleba z dużymi porami i chrupiącą skórką.
Przy wyborze "miękkiej" mąki siła to pierwszy wskaźnik, który warto uwzględniać. Prawidłowo wybierając mąkę, można osiągnąć idealną konsystencję ciasta i uzyskać doskonałe wypieki.
Producent:MOLINO DI PORDENONE, Włochy