Mąka pszenna typ 750 "KŁOS-POL"
Mąka pszenna wytwarzana jest podczas przemiału pszenicy. Najczęściej w naszych domach goszczą takie typy mąki pszennej jak: typ 500, typ 750, które posiadają jasny, kremowy lub szary kolor ( im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, związane jest to z wyciągiem mąki z bielma). Mąka ta zawiera w swoim składzie gluten, który wpływa na dobre wyrastanie ciasta i jego elastyczność. Nasza mąka jest w pełni naturalna bez żadnych dodatków i polepszaczy.
Mąka pszenna typ 750 jest mąką typowo chlebową. Wychodzą z niej pyszne chleby zarówno pszenne jak i mieszane ( np. z dodatkiem mąki żytniej w ilości do 15%).
SKŁAD: Mąka pszenna jest bogata w aminokwasy, składniki mineralne (tj. potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan), witaminy ( E, B1, B2, niacyna, kwas foliowy), białko, gluten, węglowodany oraz błonnik.
ZAWIERA GLUTEN
- Wartość odżywcza, w 100g, %RWS w 100g
- Wartość energetyczna, 1427kJ/341kcal, 17
- Tłuszcz, 1,8 g, 3
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone, 0,39 g, 2
- Węglowodany, 71,3 g, 27
- w tym cukry, 0,5 g, 1
- Białko, 11,6 g, 23
- Sól, 0 g, 0
- Błonnik, 2,9,