Mąka pszenna typ 1850 "KŁOS-POL"
Mąka pszenna wytwarzana jest podczas przemiału pszenicy. Najczęściej w naszych domach goszczą takie typy mąki pszennej jak: typ 500, typ 750, które posiadają jasny, kremowy lub szary kolor ( im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, związane jest to z wyciągiem mąki z bielma).
Natomiast mąka pszenna typ 1850 to przemielone całe ziarno pszenicy (czyli mąka wraz z otrębami). Mąka ta zawiera w swoim składzie gluten, który wpływa na dobre wyrastanie ciasta i jego elastyczność. Nasza mąka jest w pełni naturalna bez żadnych dodatków i polepszaczy.
Idealna do:
- wypiekania chlebów pszennych i mieszanych;
- wypiekania własnych, domowych bułeczek;
- makaronów razowych.
SKŁAD: Mąka pszenna jest bogata w aminokwasy, składniki mineralne (tj. potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedż, mangan), witaminy ( E, B1, B2, niacyna, kwas foliowy), białko, gluten, węglowodany oraz błonnik.
- Wartość odżywcza, w 100g, %RWS w 100g
- Wartość energetyczna, 1294kJ/309kcal, 16
- Tłuszcz, 2,3 g, 3
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone, 0,47 g, 2
- Węglowodany, 70 g, 23
- w tym cukry, 0,5 g, 1
- Białko, 11,9 g, 16
- Sól, <0,01 g, 0
- Błonnik, 10,8 g,