data ważności do 31.01. 2024
Mąka orkiszowa jasna TYP 700
to stosunkowo rzadko spotykany rodzaj jasnej mąki o bardzo szerokim zastosowaniu spożywczym i całej gamie cennych składników odżywczych. Współcześnie uprawa orkiszu w Polsce jest ograniczona do niewielkiej liczby gospodarstw rolnych.
Orkisz to gatunek pszenicy znany ludziom od najdawniejszych czasów. Czas świetności uprawy tego rodzaju zboża, które za sprawą Greków i Rzymian przedarło się z Bliskiego Wschodu do Europy, przypadł na Starożytność. Orkisz spożywany przez wojowników i gladiatorów postrzegany był jako źródło mocy. Jego propagatorką była św. Hildegarda.
Typ 700 gwarantuje rozdrobnionemu ziarnu orkiszu, nazywanemu także jęczmieniem dwurzędowym, jasny kolor, przypominający barwę tradycyjnej mąki pszennej. Mąka orkiszowa biała sprawdzi się samodzielnie i w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, jak i wysokiej jakości wyrobów cukierniczych: ciasta, ciasteczka, biszkopty, pizzy, a także do zagęszczania zup i sosów. Doskonała na kluski, pierogi i naleśniki, idealnie jest w stanie zastąpić mąkę pszenną nadając wypiekom nieco innego smaku i zdecydowanie lepszych właściwości odżywczych w porównaniu z pszenicą. Mąka orkiszowa urozmaici znane przepisy, czyniąc domowy obiad smacznym i pożywnym
Mąka orkiszowa, podobnie jak pozyskana z pszenicy zwyczajnej, zawiera w swoim składzie gluten. Ziarna orkiszu zawierają jednak gluten dobrze przyswajalny, polecany także osobom znajdującym się na niektórych rodzajach diet. Mąka orkiszowa zyskuje na popularności i jest obecnie jedną z najchętniej wybieranych mąk do pieczenia i gotowania w polskich kuchniach. Doskonała do deserów sprawdzi się pod postacią ciast, naleśników, a nawet muffinek i wielu innych wypieków.
Mąka ta stanowi źródło aminokwasów niezbędnych dla organizmu tj. lizyny i metioniny. Dodatkowo ceniona jest za bogactwo witamin z grupy B oraz witaminy A, E i K, a także minerałów tj. żelazo, magnez, fosfor, cynk i mangan. Dodatkowo mąka orkiszowa ma mniej kalorii, niż pszenna oraz odznacza się wysoką zawartością witamin i minerałów, w tym rzadko spotykanej w pokarmach krzemionki, która jest budulcem włosów i paznokci. W skład ziaren orkiszu wchodzą również wartościowe kwasy tłuszczowe nasycone, których na próżno szukać w zwykłej mące.
Mąka orkiszowa pomocna w utracie wagi
Chociaż orkisz to pszenica, osoby pragnące pozbyć się kilku kilogramów mogą śmiało sięgać po wypieki i produkty przygotowane na bazie mąki orkiszowej (oczywiście z zachowaniem rozsądku!). Mąka orkiszowa jest bogata w błonnik pokarmowy, który odpowiada za uczucie sytości oraz wykazuje korzystny wpływ na perystaltykę jelit. Chleb czy makaron orkiszowy są zatem doskonałą alternatywą dla tych przygotowanych z mąki pszennej.
Mąka orkiszowa typ 700 (jasna) masa netto: od 1 kg kraj pochodzenia: Polska Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1412 kJ / 334 kcal
Tłuszcz - 2,26 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 62,47 g
w tym cukry - 1,2 g
Białko - 12,89 g
Błonnik - 5,93
Producent : NATURALNIE ZDROWE
Barbara Bućko
05-420 Józefów ul Matejki 4