Mąka orkiszowa chlebowa_BIO Babalscy_TYP 2000_1 kg
Zalety mąki z orkiszu
Czy wiesz, że mąka orkiszowa jest bardziej ceniona od mąki pszenicznej? Mąka orkiszowa ma aż 30-40% więcej białka niż jej pszeniczny odpowiednik.
Mąka orkiszowa posiada w swoim składzie dużo więcej cynku, miedzi i selenu, jak również witamin A, D oraz E.
Mąka orkiszowa posiada również dużą dawkę kwasu krzemowego i tym samym korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Osoby dbające o sylwetkę powinny sięgać po produkty bogate w błonnik pokarmowy. Taka jest właśnie mąka orkiszowa razowa, gdyż potrawy z niej przygotowanie zapewniają długotrwałe uczucie sytości oraz pobudzają do działania pracę jelit. Ponadto błonnik obniża stężenie cukru we krwi po posiłku a także dzięki zawartości beta- glukanów naturalnie wspiera odporność.
Doskonała do wypieku chleba, ciast, ciasteczek, gofrów, naleśników itp.