MĄKA ORKISZOWA 100% JASNA BIAŁA TYP 700 1KG
⭐⭐⭐⭐⭐
✅ Orkisz polecany dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu
✅ Mąka powstała z orkiszu jest dużo bardziej wartościowa. Pszenica orkiszowa przewyższa zwyczajną pod względem nie tylko jakości, ale i składu oraz prozdrowotnych właściwości. Zawiera więcej:
- dobrze przyswajalnego białka,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- witamin
- biopierwiastków.
Częste spożycie produktów z tego ziarna przyczynia się do polepszenia stanu całego organizmu.
✅ Odmiana ziarna: Frankenkorn
✅ Długi termin przydatności
✅ Produkt pakowany bezpośrednio w młynie w wygodne papierowe eko torby 1kg
Mąka orkiszowa jasna typ 700 stanowi idealną bazę do wypieku:
- domowych ciast
- lekkich bułeczek
- placków
- naleśników
- gofrów.
Mąki te cechuje duży poziom oczyszczenia, co dobrze wpływa na nadanie potrawom lekkości, a wypiekom puszystości.
Orkisz jest jednym z najstarszych podgatunków pszenicy, którego uprawa została zapoczątkowana już 6000 lat p.n.e. Obecnie, po długich latach, kiedy to orkisz został w większości zastąpiony w gospodarstwach przez pszenicę zwyczajną powraca on do łask. I słusznie! Jego prozdrowotne właściwości były doceniane już w średniowieczu. Zapoczątkowała to Św. Hildegarda twierdząc, że ziarno orkiszu jest zbożem dobrze wpływającym na pracę krwi, budującym mięśnie oraz mającym właściwości rozweselające. Jest ona także prekursorką diety, w której zaleca się spożywanie orkiszu w każdym z codziennych posiłków. Wydaje mi się, że nie jest to trudne, ponieważ od jakiegoś czasu dostępność produktów orkiszowych tj: mąka, płatki, otręby, makarony, chleby czy kasze są powszechnie dostępne.
Dlaczego to właśnie orkisz powinien wystąpić w naszej codziennej diecie!
Pszenica orkiszowa jest źródłem:
- Nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których dominuje kwas linolenowy;
- Fitosteroli, które mają właściwości obniżania cholesterolu we krwi;
- Pierwiastków (żelazo, magnez, fosfor, wapń) i witamin (wit. A, E, D, B1, B2, B6);
- Glutenu, który jest dobrze przyswajalny przez organizm, dobrze tolerowany nawet przez bezglutenowców;
- Naturalnego antybiotyku Rodanidu - dzięki któremu orkisz zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej, wpływa na poprawienie nastroju. Rodanid wzmacnia także układ odpornościowy i zapobiega nieprawidłowemu przebiegowi ciąży.
- Kwasu krzemowego potrzebnego dla prawidłowego wzrostu skóry, włosów i paznokci.
- Błonnika dlatego produkty orkiszowe sprzyjają dobremu trawieni
Dlaczego pszenica orkiszowa jest lepsza od pszenicy zwyczajnej?
Zacznijmy od bardzo ważnej kwestii. Popularność orkiszu swego czasu niezwykle spadła, a to pozwoliło mu na pozostanie zbożem niezanieczyszczonym przez wszelkie substancje, które miałyby na celu np. ulepszenie jego zbieralności lub wytrzymałości. Przeciwieństwo stanowi właśnie pszenica zwyczajna, która w czasie zbioru traci łupinę, przez co konieczne staje się zanieczyszczenie jej różnymi pestycydami i chemikaliami, by można było ją dłużej przechowywać.
Pszenica orkiszowa przewyższa zwyczajną pod względem nie tylko jakości, ale i składu oraz prozdrowotnych właściwości. Zawiera więcej dobrze przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i biopierwiastków. Częste spożycie produktów z tego ziarna przyczynia się do polepszenia stanu całego organizmu. Pomaga to w walce z nadmiarem cholesterolu we krwi, problemami układu krążenia (działa rozgrzewająco) czy serca. Pozytywnie wpływa na zmniejszenie poziomu zmęczenia i spadek wydajności. Dzięki zawartości wartościowych tłuszczy przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu nerwowego.
Orkisz, z racji tego, że jest odmianą pszenicy zawiera gluten. Jest on jednak dużo lepiej przyswajalny przez ludzki organizm niż gluten zawarty w pszenicy zwyczajnej. Dzięki temu wśród osób chorujących na celiakię pojawiają się przypadki, że po spożyciu produktów orkiszowych nie występują żadne powikłania wywołane alergią.