#Pizza#domowa
Mąka pszenna na pizzę typ 550.
Pizza to typowe danie kuchni włoskiej. Swoją popularność zdobyła pod koniec XIX w., kiedy to zaserwowana królowej Włoch zdobyła jej uznanie. Pyszne ciasto z sosem z dojrzałych pomidorów, rozpływająca się w ustach mozzarella i aromatyczne zioła idealnie odzwierciedlają kolory włoskiej flagi.
Dzięki Mące Makro Chef można przygotować ciasto, które będzie miało idealną kruchość i smak.
Waga netto: 1000 g
Sposób użycia/Zastosowanie:
składniki: 500 g mąki do pizzy, 350 ml wody, 10 g świeżych drożdży piekarskich, 5 g cukru (1 łyżeczka), 13 g soli, 15 ml oliwy Extra Virgin, przecier pomidorowy, ser mozzarella, dodatki według uznania. Przygotowanie: mąkę umieść w misce. Drożdże i cukier rozpuść w 300 ml ciepłej wody i powoli wylej na mąkę. Ugniataj, aż do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodaj sól rozpuszczoną w pozostałej wodzie i stopniowo dodając oliwę energicznie zagniataj, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Umieść ciasto w wysmarowanej tłuszczem brytfance i pozostaw w ciepłym, suchym i nieprzewiewnym miejscu, aby urosło aż do podwojenia swojej objętości (zajmie to około 2 godzin). Delikatnie naciskając naoliwionymi dłońmi, rozprowadź ciasto po całości foremki. Następnie posmaruj ciasto przecierem pomidorowym doprawionym oliwą. Włóż do rozgrzanego do 250 stopni Celsjusza piekarnika na około 10 do 15 minut. Następnie dodaj mozzarellę i ewentualnie udekoruj wedle uznania. Piecz jeszcze przez 5 do 10 minut.
#pizza#piekewdomu#naturalnie#zdrowo#tenis#forbes#dostawadodomu#smacznego#cholegin