Mąka migdałowa
Producent: Słodkie Zdrowie
Forma: proszek
Pojemność: 1000 g
Skład: MIGDAŁY mielone 100%
MĄKA MIGDAŁOWA 1KG
Mąka migdałowa produkowana jest ze zmielonych na proszek blanszowanych migdałów. Doskonale nadaje się jako dodatek do wypieków, nadaje wspaniały aromat. Charakteryzuję się delikatnym, naturalnie słodkim smakiem. Mąka migdałowa stosowana jest jako zdrowszy zamiennik mąki pszennej, jednak należy pamiętać że przeważają w niej tłuszcze. Można spożywac ją na surowo.
WŁAŚCIWOŚCI
- źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
- źródło błonnika pokarmowego oraz białka
- zawiera magnez i cynk
- obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi
- zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, obniża glikemię poposiłkową
- zawiera witaminę E, która ma działanie antyoksydacyjne
- nadaję się dla osób stosujących dietę bezglutenową oraz o obniżonej zawartości węglowodanów
ZASTOSOWANIE
Dla osób stosujących dietę bezglutenową oraz dietę z niską zawartością węglowodanów. Jako alternatywa dla mąki pszennej, oraz zdrowy dodatek do potraw.
CZY WIESZ, ŻE...
Na bazie mąki migdałowej można przygotować tzw. keto chleb, który spełnia założenia diety ketogenicznej, ponieważ zawiera bardzo małą ilość węglowodanów a przeważają w nim tłuszcze.
Wartość odżywcza: w 100 g
- Wartość energetyczna: 2420 kJ/ 579 kcal
- Tłuszcz: 49,9g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,8g
- Węglowodany: 21,6g
- - w tym cukry: 4,4g
- Błonnik: 12,5g
- Białko: 21,5g
- Sól: <0,01g
- Witaminy i składniki mineralne: 100g
- Witamina E: 25,6 mg (213% RWS*)
- Cynk: 3,1 mg (31% RWS)
- Magnez: 270 mg(72% RWS)