ORYGINALNA WŁOSKA SPECJALNA mąka MANITOBA w opakowaniu 1kg.
Manitoba służy do wyrobu chleba, pizzy, focaccii, świątecznych bab włoskich, bagietek, rogalików czy też pączków.
Termin przydatności do spożycia - 05.2021
POSTAW NA JAKOŚĆ I SMAK !!!
PRODUKT Z RYNKU WŁOSKIEGO
(zdjęcia zostały wykonane przez nas i przedstawiają rzeczywisty produkt)
Mąka Manitoba, zwana inaczej mąką amerykańską (Farina d'America) jest odmianą mąki z najwyższą zawartości glutenu.
Nazwa MANITOBA ta jest używana głównie we Włoszech. Pochodzi od nazwy kanadyjskiego miasta w prowincji Manitoba, zamieszkałej niegdyś przez plemię Indian wierzących w ducha Manitou. Pszenica rosnąca tu była niezbyt wydajna, ale miała bardzo silne i odporne na zimno ziarno. Musiała obrosnąć niezwykłą legendą, gdyż do tej pory we Włoszech nazywa się ją "farina d'America".
Stosuje się ją do utwardzania innych mąk, jako domieszkę do mąk uniwersalnych. Robi się z niej ciasto drożdżowe na włoską babkę, stosuje się ją także do wyrobu makaronów, wypieku długo rosnącej pizzy, bagietek, pączków, focaccii, indyjskich chlebków Chapati. Można z niej wypiekać także serniki.
Ciasto z mąki Manitoba będzie mocniejsze i bardziej elastycznej niż z mąki zwykłej. Główną cechą mąki Manitoba jest wytrzymałość w połączeniu z wysoką absorpcją wody. Mąka wysokoglutenowa jest w stanie wchłonąć tyle wody, że półtora raza powiększa swoją wagę, a nie rozpuszcza się w wodzie tak jak skrobia. Dzięki temu, podczas gotowania, ciasto makaronowe nie lepi się i pozostaje półtwarde. Im więc silniejsza mąka, tym zachowuje wyższy poziom wilgotności wyrobu. Dla słabych mąk wynosi ona ok. 50%, a w przypadku najsilniejszych wzrasta do 70%. Pieczywo i ciasta z mąki Manitoba dłużej zachowują wilgotność niż wypieki ze zwykłej mąki.Mąka Manitoba, to także mąka do ciasta drożdżowego, długo wyrastającego. Generalnie im dłuższy czas wyrastania, tym mąka powinna być silniejsza, czyli bogatsza w gluten, gdyż lepiej zatrzymuje dwutlenek węgla wytwarzany w procesie fermentacji, co ułatwia spulchnianie ciasta. Dzięki temu ciasto dobrze wyrasta. Dlatego stosuje się ją do wyrobów cukierniczych na zakwasie.
ANTE MSF jako wiodący importer produktów sycylijskich oraz producent bio cytryn i bio pomarańczy jest gwarantem jakości proponowanych artykułów. Nasi klienci są pewni, iż otrzymują zawsze świeży i wytworzony na Sycylii produkt o najwyższej jakości.
NASZĄ PASJĄ SĄ SERY :) W ofercie posiadamy ponad 300 sycylijskich serów o różnych smakach i stopniu dojrzałości: frescchie - czyli ricotta czy mozzarella, Primo Sale - czyli świeże o różnych smakach (migdały, pistacje, rucola, orzechy, peperoncino, oliwki itp), Semistagionato - dojrzewające do 7 miesięcy, Stagionato - dojrzewające od 7 do 60 miesięcy, do tarcia, w winie, w przyprawach i wiele innych.
ZAPRASZAMY na pozostałe nasze aukcje :)
...i oczywiście życzymy SMACZNEGO :)