MĄKA DO BANH CUON 400g - WIETNAMSKIE BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI / PYZY
MĄKA DO BANH CUON - 400 gr - WIETNAMSKIE RYŻOWE NALEŚNIKI - WIETNAM
Miks do przyrządzania Banh Cuon - gotowanych na parze, zawijanych naleśników, pochodzących z północnego Wietnamu. Dzięki połączeniu mąki ryżowej i skrobi z tapioki w idealnych proporcjach, z łatwością sporządzimy ciasto do smażenia delikatnych naleśniczków, które potem nadziewa się duszoną wieprzowiną z dodatkiem cebuli i grzybów.
Przygotowuje się je według specyficznej metody. Ciasto rozlewamy cienką warstwą na rozgrzanej, natłuszczonej olejem patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Smażymy ciasto na małym ogniu, trzymając je przez 15 sekund pod przykryciem. Następnie przerzucamy naleśnik na duży talerz, również pokryty niewielką warstwą oleju. Należy to zrobić, zakrywając patelnię talerzem i przewracając ją do góry nogami - tak, by nie porozrywać delikatnego ciasta. Nakładamy niedużą porcję nadzienia i zawijamy naleśnik, póki jest jeszcze ciepły.
Aby uzyskać właściwą konsystencję ciasta, 400g mieszanki należy dokładnie wymieszać z 1 litrem wody i 4 łyżkami oleju.
Skład: mąka ryżowa, skrobia z tapioki
Kraj pochodzenia: Wietnam