MAE PLOY ŻÓŁTA PASTA CURRY 50 G TAJLANDIA
Jest mieszanką tajskich ziół i przypraw z indyjskimi przyprawami, zwłaszcza kurkumą, która nadaje paście żółty kolor. Tylko jedna pasta curry, która nie zawiera pasty z krewetek. Zwykle używa się go z mlekiem kokosowym do przygotowania zupy curry.
Składniki
Czosnek 28%, trawa cytrynowa 24%, sól 13%, szalotka 12,5%, galangal 9%, suszone czerwone chili 4%, nasiona kolendry3,5%, skórka z limonki kaffir 2,5%, curry w proszku 1,3%, kminek 1%, cynamon 0,4%, kurkuma 0,4%, kardamon 0,2%, gałka muszkatołowa 0,2%.
Wartość odżywcza na 100g:
- Zawartość energetyczna / wartość opałowa 642 / 153 kj / kcal
- Tłuszcz 1,9g
- w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,3g
- węglowodany 22,7g
- z których cukrów 5,6g
- błonnik11,9g
- białko 5,3g
- Sól 14,3g
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Wskazówki dotyczące gotowania:?
- Smaż 50 g żółtej pasty curry w 1 łyżce oleju sojowego, a następnie dodaj 1 szklankę (240 ml) mleka kokosowego.
- Dodaj 200 g świeżego mięsa i jeszcze 1/2 szklanki (120 ml) mleka kokosowego, podgrzej do wrzenia.
- Dodaj 100 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, 50 g cebuli, 1/2 szklanki (120 ml) wody i gotuj, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj 2 łyżeczki cukru. I dopraw do smaku.
Propozycja smakowa:
Aby uzyskać łagodniejszy smak, należy użyć połowy porcji pasty curry.
Przechowywanie:
Nie wystawiać na działanie promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce i używać przed data przydatności do spożycia.