Mądra Babcia
97 88395430107
- Beata Borucka
Fotografie: Monika Szałek
Wydawca: Mądra babcia
Oprawa: Miękka
Format: 12.5x19.6cm
Liczba stron: 266
Wydanie: 1
Rok wydania: 2019
Język wydania: polski
Data wprowadzenia: 2019-07-18
Ciężar: 0,24 kg
Jak być Babcią XXI wieku?
Pełna humoru i satyry jedyna książka o Babciach i dla Babć.
Świat się zmienia, przyspiesza kroku, babcie razem z nim. Tym współczesnym daleko już do stereotypu, który podpowiada siwe włosy, okulary, kapcie, fotel i dzierganie skarpetek na drutach.
Jak być Babcią na miarę XXI wieku ? Jak znaleźć wspólny język z wnukami epoki smartfonów ? Jak uniknąć zgrzytów na linii babcia – rodzice ? Mądra Babcia to wie i chętnie się tą wiedzą dzieli.
Ta książka jest jak jej autorka – wesoła, sympatyczna, rodzinna, dowcipna, ciut szalona, a równocześnie głęboko mądra…
… czyli taka, jak powinna być każda babcia. Bo nie wystarczy kochać wnuki, trzeba to jeszcze robić mądrze.
Mądrze – czyli jak ? Odpowiedzi szukajcie na kartach tej książki.
Opowieści ze smakiem
97 88395430114
- Beata Borucka
Wydawca: MB Press
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Format: 16.0x23.5cm
Liczba stron: 340
Rok wydania: 2019
Język wydania: polski
Data wprowadzenia: 2019-12-17
Ciężar: 0,91 kg
„Opowieści ze smakiem” to kolejna książka Beaty Boruckiej, znanej z sieci i mediów, jako Mądra Babcia. Tym razem to ogromna porcja wspomnień, anegdot i przywołania ciekawych postaci z życia autorki. Czytając przenosimy się o pół wieku wstecz, do podwarszawskiego Radzymina i kroczymy przez gierkowski PRL, aż do czasów współczesnych. „Opowieści ze smakiem” to nie jest książka kucharska, to jest książka o miłości. O miłości do ludzi, do życia i do gotowania. To romans autorki z czasami młodości, ze wspaniałymi postaciami z jej otoczenia. Ta książka, to pochwała radości życia ze wspaniałym jedzeniem w tle. Tytuł najlepiej oddaje klimat książki, a zdjęcie na okładce jej autorkę, która z łobuzerskim uśmiechem opowiada anegdoty i humorystyczne przygody kulinarne i nie tylko. Autorka zaprasza nas do swojego domu pełnego ciepła i humoru, a przede wszystkim do stołu, zastawionego pysznym jedzeniem. Czytelnikowi trudno się oprzeć chęci natychmiastowego ugotowania pysznego rosołu, zrobienia „przecieraków” czy usmażenia jajecznicy, z przepisu prosto z Indii. W trakcie lektury odkrywamy też wiele sekretów kulinarnych, skrzętnie gromadzonych w zapiskach kilku pokoleń i w starym brulionie. Klimat, język i styl autorki powodują, że mamy wielką ochotę wstać i pojechać do jej chaty w lesie, żeby wspólnie pobiesiadować. Książka wywołuje zarówno wybuchy śmiechu, jak i łzy wzruszenia, a przede wszystkim natychmiastową ochotę zjedzenia czegoś dobrego, najlepiej z przepisu autorki. Dopełnieniem są piękne fotografie, pełne artefaktów i wspaniale pokazanych dań, a także zdjęć autorki, wykonanych z przymrużeniem oka i dystansem do siebie i rzeczywistości. Ta książka to prawdziwe, zabawne i wzruszające opowieści ze smakiem.