Macierzanka piaskowa
Thymus serpyllum
Jak wyglądam ?
Mam drobne, wiecznie zielone listki o charakterystycznym, ziołowym zapachu i korzenno-gorzkawym smaku.
Skąd pochodzę ?
Występuję w Europie, Azji, Afryce i Wyspach Kanaryjskich.
W czym pomagam ?
Wzmagam apetyt, poprawiam trawienie. Wywary pobudzają pracę jelit i żołądka, a także zapobiegają wzdęciom. Mam działanie bakteriobójcze, dezynfekujące i przeciwzapalne, można mną płukać gardło. Wchodzę w skład wielu leków przeciwko nieżytowi żołądka.
Z czym mnie jeść ?
W kuchni, szczególnie francuskiej i włoskiej wykorzystywana jestem w postaci świeżych lub suszonych części jako przyprawa wielu dań mięsnych, bigosu, wędlin, pasztetów, serów, sałaty czy pizzy. Dodaje się mnie do ciężkich zup i ostrych sosów.
Gdzie mnie sadzić ?
Stanowię element dekoracyjny w ogródku ziołowym, a także na parapetach czy skalniakach.
- Wysokość: do 40 cm
- Mrozoodporność: do -20
- Wieloletniość: Wieloletnie
- Stanowisko: Pełne słońce
- Podlewanie: Delikatne
- Zastosowanie: Kuchnia śródziemnomorska, Prozdrowotne