Machlepi całe 15gr, GEBA
Machlepi to aromatyczna przyprawa, która produkowana jest z nasion gatunku Prunus mahaleb. Jej smak przypomina mieszankę czereśni i gorzkiego migdału. Używa się jej zmielonej w małych ilościach, aby podkreślić słodki smak tradycyjnych wyrobów cukierniczych. W Grecji jest bardzo popularna do wypiekania chlebków wielkanocnych zwanych tsoureki.
- Składniki: 100% machlepi całe (pochodzenie: Syria)
- Waga netto: 15gr
- Opakowanie: plastikowa saszetka
- Wyprodukowano i zapakowano w Grecji
- Data przydatności: 12/2024
- Producent: GEBA
- Kod EAN: 5201789001195
Machlepi
Machlepi to aromatyczna przyprawa, która produkowana jest z nasion gatunku Prunus mahaleb. Jest to rodzaj czereśni, która często nazywana jest czereśnią pestkową lub machlepoczereśnia. Żeby powstało machlepi, nasiona czereśni przechodzą przez proces łamania w celu wydobycia jądra nasion. Jądra te mają około 6 milimetrów i kiedy są świeże mają miękką i żywiczopodobną konsystencję. Bezpośrednio przed użyciem, przyprawę należy zmielić na proszek. Jej smak przypomina mieszankę czereśni i gorzkiego migdału. Używa się jej zmielonej w małych ilościach, aby podkreślić słodki smak tradycyjnych wyrobów cukierniczych. W Grecji jest bardzo popularna do wypiekania chlebków wielkanocnych zwanych tsoureki.
MACHLEPI w kuchniach świata:
- Od setek lat używa się jej w kuchni bliskiego wschodu, a największe uprawy znajdują się w Syrii oraz w Iranie. Grecy dodają jej przede wszystkim do tsoureki, vasilopity (noworoczny wypiek) oraz wielkanocnych ciasteczek.
- Na Cyprze znana jest jako mechalepi i podobnie jak w Grecji dodaje się jej do tradycyjnych wielkanocnych wyrobów cukiernicznych oraz ciasta na bazie tahini.
- W Turcji oraz na Bliskim Wchodzie używa się jej do słodkości, które jada się w okresie ramazanu jak np. maamoul.
- W Egipcie używa się przyprawy w proszku gdzie razem z miodem, sezamem i orzechami tworzą pewien rodzaj pasty, którą smaruje się chleb jako deser.