Maca (Lepidium meyenii) – roślina korzeniowa należąca do rodziny warzyw kapustnych. Występuje w górskich rejonach Peru, Boliwii oraz Brazylii. Mielony korzeń macy żółtej zawiera w swoim składzie około 14% białka, 76% węglowodanów, a także tłuszcze, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B oraz wiele cennych składników mineralnych. Występują w nim ponadto liczne substancje czynne (m.in: alkaloidy, flawonoidy, antocyjany i inne), odpowiedzialne za szereg korzystnych właściwości. Od tysięcy lat maca stanowi ważny element codziennej diety dla ludności zamieszkującej Andy. Ceniona jest również za swoje działanie prozdrowotne. Tak jak dawniej, tak i dziś stosuje się ją w celu zwiększenia płodności i wzmocnienia organizmu. Lepidium meyenii polecana jest osobom osłabionym, wykonującym ciężką pracę fizyczną oraz kobietom w okresie menopauzy. Maca od dawna stosowana jest także jako afrodyzjak. Cieszy się uznaniem u osób uprawiających sporty wysiłkowe oraz szybkościowe. Mielony korzeń macy można dodawać do koktajli, sałatek, owsianek lub napojów.
Właściwości prozdrowotne:
- wzmacnia organizm na poziomie fizycznym i psychicznym
- wpływa korzystnie na płodność i libido
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
- wykazuje działanie adaptogenne
Skład:
- korzeń maca 100%
- kraj pochodzenia: Peru
- mielony korzeń macy jest surowcem najwyższej jakości, pochodzącym z upraw ekologicznych
Zastosowanie:
- prawidłowa odporność
- menopauza
- prawidłowa potencja
- zdrowe oczy
- wsparcie wydolności
- wsparcie libido
- koncentracja
- pamięć
- energia
- odprężenie i nastrój
- przed treningiem
Zalecany sposób użycia:
- ½ łyżeczki proszku zmieszać z płynem. Dobrze komponuje się z jogurtem, napojem kakaowym lub płatkami zbożowymi
Sposób przechowywania:
- przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
- przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.