Pierzga pszczela - 100 g
- Pierzga jest to mieszanka miodu, pyłku kwiatowego oraz śliny pszczół. Pszczoły zabezpieczają tę mieszankę woskiem w wyniku czego zaczyna się fermentacja. Dzięki procesowi fermentacji pierzga pszczela jest znacznie lepiej przyswajalna przez organizm i zawiera dużo więcej witamin i minerałów w porównaniu do pyłku.
- Właściwości pierzgi pszczelej:
- wzmacnia oraz wspomaga układ nerwowy zwłaszcza w stanach przygnębienia i depresji,
- poprawia odporność i działa odtruwająco i ochronnie w chorobach i dolegliwościach wątroby,
- pobudza i wzmacnia koncentrację oraz poprawia pamięć podczas nauki,
- wspomaga w okresie rekonwalescencji, po przebytych operacjach oraz zabiegach i leczeniu farmaceutykami, antybiotykami
- reguluje i normuje funkcje układu pokarmowego, np. przy wrzodach, biegunkach,
- stosowana leczniczo i zapobiegawczo w anemii,
- posiada właściwości przeciwbakteryjne - wskazana do stosowania w okresach o obniżonej odporności, np. w sezonie jesiennym czy zimowym,
- łagodzi reakcje alergiczne,
- reguluje i obniża poziom cholesterolu we krwi,
- stosowana w profilaktyce chorób serca,
- wzmacnia oczy - zalecana do stosowania w chorobach zatok,
- stosowana w chorobach skóry, np. przy łuszczycy, egzemie,
- wzmaga oraz poprawia apetyt.
- Wskazania do podawania pierzgi: niedokrwistość, choroby jelit, choroba nadciśnieniowa, choroby układu nerwowego, cukrzyca, brak łaknienia, stany wyczerpania psychofizycznego oraz okresy rekonwalescencji po przebytych chorobach i zabiegach operacyjnych.
- Stosowanie: ok. 5g na dobę przez okres jednego miesiąca.
- Dawkowanie: 100g czystej pierzgi ugnieść w moździerzu, dobrze wymieszać z jednym kilogramem miodu i zażywać jedną łyżkę stołową takiej mieszanki rano na czczo.
- Opakowanie: 100g