Jajecznica po meksykańsku, wzbogacona dodatkiem czerwonej fasoli, koziego sera i kukurydzy, dla zapewnienia dodatkowych wartości odżywczych.
Posiłki Lyofood są gotowane przed liofilizacją, przygotowywane bez sztucznych dodatków, cukru i konserwantów.
Liofilizowane jedzenie, dzięki usunięciu 98% wody, jest znacząco lżejsze od standardowego produktów. Posiłki są lekkie i kompaktowo zapakowane. Posiłki LYO EXPEDITION mogą być przechowywane przez długi czas. Brak wody, która zostaje usunięta podczas procesu liofilizacji uniemożliwią rozwój mikroorganizmów. Dodatkowo każda torebka jest hermetycznie zamknięta i zawiera pochłaniacz tlenu. Dania pakowane są w ultralekkie opakowanie, które umożliwia wygodne przygotowanie potrawy bezpośrednio w opakowaniu a jego budowa umożliwia spożywanie posiłku bezpośrednio z torebki.
Żywność liofilizowana, doceniana jest, przez uczestników wypraw w trudnym terenie, a także wszędzie tam, gdzie zależy nam na pełnowartościowym posiłku, a jednocześnie chcemy maksymalnie obniżyć wagę ekwipunku. Dzięki długiemu terminowi przydatności, może też znaleźć zastosowanie jako żywność przechowywana, na trudne czasy. Niektórzy żartują, że przy aktualnym wzroście cen żywności, żywność liofilizowana, może być wręcz dobrą inwestycją - za kilka lat może być o wiele więcej warta :)
Składniki i wartości odżywcze: masa jajowa* (jaja, kwas cytrynowy) 39%, papryka czerwona 14%, cebula 14%, kukurydza, fasola czerwona 12%, ser (mleko owcze*, sól, podpuszczka), oliwa z oliwek, liście kolendry, papryczka chili, czosnek, sól,
- Wartości odżywcze na 100g produktu
Kalorie - 1928 kJ / 462 kcal
Tłuszcz - 22 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone - 8,5 g
Węglowodany - 30 g
W tym cukry - 9,5 g
Błonnik - 7,5 g
Białko - 33 g
Sól - 2,6 g
- Wartości odżywcze na porcje 75g ( 270g po uwodnieniu )
Kalorie 1446 kJ / 347 kcal
Tłuszcz - 17 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone - 6,4 g
Węglowodany - 23 g
W tym cukry - 7,1 g
Błonnik - 5,6 g
Białko - 25 g
Sól - 2 g
Posiłki LYOFOOD są produkowane wyłącznie w Polsce. Termin przydatności: 3 lata od daty produkcji.