Bigos od Lyofood, to doskonałe połączenie kwaśnej kapusty, delikatnego mięsa, aromatycznych grzybów i suszonych śliwek. Sycące danie, które najlepiej smakuje z pieczywem. Dania są przygotowywane, bez sztucznych dodatków, cukrów i konserwantów.
Posiłki Lyofood są gotowane przed liofilizacją.
Liofilizowane jedzenie, dzięki usunięciu 98% wody , jest znacząco lżejsze od standardowego produktu. Posiłki liofilizowane charakteryzują się bardzo długim terminem przydatności, bez użycia konserwantów . Posiłki są lekkie i kompaktowo zapakowane. Brak wody, która zostaje usunięta, podczas procesu liofilizacji, uniemożliwią rozwój mikroorganizmów. Dodatkowo każda torebka, jest hermetycznie zamknięta i zawiera pochłaniacz tlenu. Dania pakowane są w ultralekkie opakowanie, które umożliwia wygodne przygotowanie potrawy, bezpośrednio w opakowaniu, a jego budowa umożliwia spożywanie posiłku, bezpośrednio z torebki.
Żywność liofilizowana, doceniana jest przez uczestników wypraw w trudnym terenie, a także wszędzie tam gdzie zależy nam na pełnowartościowym posiłku, a jednocześnie chcemy maksymalnie obniżyć wagę ekwipunku. Dzięki długiemu terminowi przydatności, może też znaleźć zastosowanie jako żywność przechowywana, na trudne czasy. Niektórzy żartują, że przy aktualnym wzroście cen żywności, żywność liofilizowana, może być wręcz dobrą inwestycją - za kilka lat może być o wiele więcej warta :)
- Składniki i wartości odżywcze: apusta kiszona 59% (kapusta kwaszona, marchew, sól) mięso wieprzowe 17% (kostka), filet z piersi kurczaka 6% (kostka), pieczarki, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, śliwki wędzone, borowiki suszone, przyprawy ( zawiera seler*)
- Składniki odżywcze na 100g produktu
Kalorie - 1653 kJ / 395 kcal
Tłuszcz - 16 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,2 g
Węglowodany - 12 g
W tym cukry - 3,1 g
Błonnik - 14 g
Białko - 43 g
Sól - 7,3 g
- Składniki odżywcze na porcję 80g ( 500g po uwodnieniu)
Kalorie - 1322 kJ / 316 kcal
Tłuszcz - 13 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3,4 g
Węglowodany - 9,4 g
W tym cukry - 2,5 g
Błonnik - 11 g
Białko - 35 g
Sól - 5,8 g
Termin przydatności: 5 lata od daty produkcji.