Zupa krem pomidorowa, z dodatkiem pieczonej papryki i ryżem, przygotowana bez sztucznych dodatków, cukrów i konserwantów.
Posiłki Lyofood są gotowane przed liofilizacją.
Liofilizowane jedzenie, dzięki usunięciu 98% wody , jest znacząco lżejsze od standardowego produktu. Posiłki liofilizowane charakteryzują się bardzo długim terminem przydatności, bez użycia konserwantów. Posiłki są lekkie i kompaktowo zapakowane. Brak wody, która zostaje usunięta, podczas procesu liofilizacji, uniemożliwią rozwój mikroorganizmów. Dodatkowo każda torebka, jest hermetycznie zamknięta i zawiera pochłaniacz tlenu. Dania pakowane są w ultralekkie opakowanie, które umożliwia wygodne przygotowanie potrawy, bezpośrednio w opakowaniu, a jego budowa umożliwia spożywanie posiłku, bezpośrednio z torebki.
Żywność liofilizowana, doceniana jest przez uczestników wypraw w trudnym terenie, a także wszędzie tam gdzie zależy nam na pełnowartościowym posiłku, a jednocześnie chcemy maksymalnie obniżyć wagę ekwipunku. Dzięki długiemu terminowi przydatności, może też znaleźć zastosowanie jako żywność przechowywana, na trudne czasy.
Składniki i wartości odżywcze: 26% pulpa pomidorowa (pomidory, sól, kwas cytrynowy), 22% śmietana*, 22% ryż, 13% papryka czerwona, cebula, 7% koncentrat pomidorowy, sól, cukier, przyprawy *alergen
- Wartości odżywcze na 100 g produktu:
Kalorie - 1638 kJ / 390 kcal
Tłuszcz - 11 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,2 g
Węglowodany - 58 g
W tym cukry - 19 g
Błonnik - 8,5 g
Białko - 11 g
Sól - 2,6 g
- Wartości odżywcze na porcje 60 g ( 370g po uwodnieniu)
Kalorie - 983 kJ / 234 kcal
Tłuszcz - 6,3 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,3 g
Węglowodany - 35 g
W tym cukry - 11 g
Błonnik - 5,1 g
Białko - 6,6 g
Sól - 1,6 g
Posiłki Lyofood są gotowane przed liofilizacją i produkowane wyłącznie w Polsce.