Klasyczny angielski Cheddar, w towarzystwie włoskiego Pecorino Romano i szwajcarskiego Gruyère, to istna uczta dla miłośników sosów serowych. Kremową konsystencję i wzajemnie przenikające się smaki, dopełnia pyszny pszenny makaron.
Posiłki Lyofood są gotowane przed liofilizacją. Liofilizowane jedzenie, dzięki usunięciu 98% wody, jest znacząco lżejsze, od standardowego produktu. Posiłki liofilizowane, charakteryzują się, bardzo długim terminem przydatności, bez użycia konserwantów. Posiłki są lekkie i kompaktowo zapakowane. Brak wody, która zostaje usunięta, podczas procesu liofilizacji, uniemożliwią rozwój mikroorganizmów. Dodatkowo każda torebka, jest hermetycznie zamknięta i zawiera pochłaniacz tlenu. Dania pakowane są w ultralekkie opakowanie, które umożliwia wygodne przygotowanie potrawy, bezpośrednio w opakowaniu, a jego budowa umożliwia spożywanie posiłku, bezpośrednio z torebki.
Żywność liofilizowana, doceniana jest, przez uczestników wypraw w trudnym terenie, a także wszędzie tam, gdzie zależy nam, na pełnowartościowym posiłku, a jednocześnie, chcemy maksymalnie obniżyć wagę ekwipunku. Dzięki długiemu terminowi przydatności, może też znaleźć zastosowanie jako żywność przechowywana, na trudne czasy. Niektórzy żartują, że przy aktualnym wzroście cen żywności, żywność liofilizowana, może być wręcz dobrą inwestycją - za kilka lat może być o wiele więcej warta :)
Składniki i wartości odżywcze: - makaron (semolina z pszenicy) 55%, mleko 27%, ser Cheddar 8%, ser Pecorino Romano (PDO) 3,5%, mąka ziemniaczana, ser Gruyère 1,5%, masło, cebula, sól, przyprawy
- Składniki odżywcze na 100g produktu
Kalorie 2036 kJ / 486kcal
Tłuszcz - 22 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone -15 g
Węglowodany - 49 g
W tym cukry - 5 g
Błonnik - 2,8 g
Białko - 21 g
Sól - 1,45 g
- Składniki odżywcze na porcje 130g ( 370g po uwodnieniu)
Kalorie - 2634 kJ / 629 kcal
Tłuszcz - 29 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone - 20 g
Węglowodany - 64 g
W tym cukry - 6,5 g
Błonnik - 3,6 g
Białko - 27 g
Sól - 1,9 g
Posiłki LYOFOOD są produkowane wyłącznie w Polsce. Termin przydatności: 5 lata od daty produkcji.