ŁUSKI BABKI JAJOWATEJ BIO (SUROWIEC) (25 kg) 5 HORECA - surowce (nr w nazwach =
1 349,96
SKŁADNIKI
łuski
babki jajowatej (Plantago ovata)* 100% (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne
łuski babki jajowatej są wartościowe z uwagi na bardzo wysoką zawartość
błonnika. W obecności wody uwalniają śluz i tworzą żel ułatwiający przesuwanie
treści zalegających w jelitach. Łuski można spożywać w postaci napoju, zalane
wodą, mlekiem lub sokiem owocowym. Mogą stanowić także dodatek do pieczywa lub
zagęszczacz do zup i sosów. Łuski babki jajowatej polecamy szczególnie w
połączeniu z nasionami babki płesznik w proporcji 20% łusek i 80% nasion, w
postaci tzw. błonnika witalnego.
ZALECANE
SPOŻYCIE
Należy
spożywać nie więcej niż 5 łyżeczek dziennie i zachować ostrożność w podawaniu
dzieciom. Podczas spożywania łusek zalecane jest picie dużej ilości
płynów.
WARTOŚĆ
ODŻYWCZA W 100 g
Wartość
energetyczna 802 kJ / 192 kcal
Tłuszcz
- 0,6 g
w
tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
Węglowodany
- 1,7 g
w
tym cukry - 0,2 g
Błonnik
- 85 g
Białko
- 2,4 g
Sól
- 0,02 g
ZALECANE
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać
w suchym i chłodnym miejscu.
INFORMACJA
Cyfra
na końcu nazwy surowca określa numer brygady Bio Planet odpowiedzialnej za
konfekcjonowanie tego surowca.