Produktem końcowym fermentacji i prażenia owoców kakaowca jest masło kakaowe, proszek kakaowy, czekolada do picia i łuska kakaowa. Łuska kakaowa (po śląsku kakauszale) jest świetnym zamiennikiem kakao i kawy zbożowej. Głównym atutem łuski jest ogromna zawartość błonnika i magnezu oraz wapnia, fosforu, sodu i potasu. Spożywanie błonnika m.in. oczyszcza jelita, obniża poziom cholesterolu oraz pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
Łuska kakaowa ma właściwości lekko pobudzające, dodające organizmowi energii, a także polepsza samopoczucie psychiczne, dając uczucie odprężenia. Znana jest również ze swoich rewelacyjnychwłaściwości laktacyjnych, dlatego szczególnie jest polecana młodym mamom. Łuska ziarna kakaowca zawiera również substancję, która niszczy bakterie powodujące próchnicę.
Przyjemny aromat i smak powodują, że łuskę można stosować zamiast kakao do ciasta czy jogurtu.
Sposób przygotowania:
Zalewamy wrzątkiem i gotujemy, po około 15 minutach przecedzamy i dodajemy mleko, dosypujemy cukier, następnie gotujemy jeszcze kilka minut. Ilość cukru zależy od upodobania.
Smakuje wyśmienicie i pozostawia wspaniały aromat w domu!