Babka jajowata jest rośliną rosnącą głównie w Indiach. Łuska która okala nasiona jest szczególnie cenna ze względu na dużą zawartość błonnika. Pod wpływem wody łuska pęcznieje.
Łuska babki jajowatej sprawdzi się doskonale jako dodatek do wszelkiego rodzaju półpłynnych potraw. Posiada bardzo neutralny smak i lekko zagęszczające właściwości. Można używać jej do przyrządzania owsianek, kaszek, musów i koktajlów.
Skład: łupina (łuska) nasienia babki jajowatej 100 %
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 722 kJ / 180 kcal
Tłuszcz 0.5 g
w tym kwasy nasycone 0.1 g
Węglowodany 0,9 g
w tym cukry 0.6 g
Białko 1,1 g
Sól 0.05 g
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Waga netto: 150 g