Łuska babki jajowatej 200g
Producent: vivio
OPIS
Babka jajowata lubi słoneczne i dobrze nawodnione tereny. Pochodzi z Wysp Kanaryjskich i Hiszpanii, natomiast uprawia się ją w Brazylii, USA i Indiach. W Polsce bardzo często spotykana na polach i łąkach. Jej liście są charakterystyczne, mają lancetowaty kształt i delikatne owłosienie. Kwiaty są jasno zielonożółte i drobniutkie. Owocem babki jest torebka, która zawiera małe, jasnobrunatne nasiona. To właśnie te nasiona są najcenniejsze, ponieważ ich łupinka jest bogata w związki śluzowe, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Łuski babki jajowatej stosowane są głównie, jako bogate źródło błonnika. Zawierają dużo związków śluzowych i stanowią 10-15% łupiny nasiennej. W momencie, gdy łuski zetkną się z wodą, pęcznieją.
Rola błonnika w organizmie:
-przyspieszenie oczyszczenia organizmu z resztek pokarmowych
-pozytywny wpływ na rozwój prawidłowej mikroflory jelit
-pomoc w oczyszczeniu organizmu z toksyn i metali ciężkich
SKŁAD / WARTOŚCI ODŻYWCZE
Składniki: łupina (łuska) nasienia babki jajowatej
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
STOSOWANIE
Łuski babki jajowatej stosuje się razem z napojami i posiłkami. Jest doskonała do sosów i zup, ponieważ jest świetnym zagęszczaczem. Można używać jej jako dodatku do musli, jogurtu, kefiru czy mleka.
INFORMACJE DODATKOWE
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.