Lung Ching zwana również Smoczą Studnią lub Smocze Źródło posiada charakterystyczny trawiasty smak, który zmienia się w zależności od czasu parzenia. Na początku łagodny, po kilku chwilach staje się wyraźniejszy by ostatecznie wzbogacony o kilka dodatkowych nut ziołowych stworzyć niezwykle oryginalny akord. Bardzo klarowny napar posiada kolor zielony o lekko słomkowym odcieniu. Patrząc przez niego na dnie filiżanki ujrzeć można wyraźnie długie liście, z których słynie ta odmiana.Gatunek ten uznawany jest za jeden z najlepszych rodzajów zielonej herbaty. Cieszy nie tylko zmysły, ale także poprawia nasze samopoczucie. Znane od wieków właściwości zdrowotne zawdzięcza bogatej zawartości witaminy C, aminokwasów oraz katechin. Te ostatnie pozwalają zmniejszyć poziom cholesterolu a także działają anty nowotworowo.
Pochodzenie:
Smocza Studnia lub Smocze Źródło – tyle właśnie znaczy nazwa tej herbaty, pochodzącej z chińskiej wioski Longjing w prowincji Zhejiang na wschodnim wybrzeżu Państwa Środka. Nazwa, jak chce legenda, pochodzi od kołyszących się liści zaparzanej herbaty, których ruchy przywodziły na myśl łopot smoczych skrzydeł. Gatunek ten tradycyjnie zalicza się w poczet dziesięciu najlepszych chińskich herbat. Obecna w kulturze chińskiej od ponad 1700 lat Lung Ching uznawana jest dziś ze jeden z narodowych napojów. Właśnie tą odmianą częstuje się zwykle zagraniczne delegacje dyplomatyczne przybywające do Pekinu.
Jak zaparzyć?
1 łyżeczkę suszu na filiżankę (bądź 2 łyżeczki na szklankę) zalewa się wodą o temperaturze około 65-80 0 C. Napar powstały po pierwszym parzeniu tradycyjnie należy jednak wylać, bowiem najlepszy smak i właściwości Lung Ching prezentuje dopiero po drugim zaparzaniu. Po ponownym zalaniu herbatę podawać można po około 3-5 minutach. Jak w przypadku każdej zielonej herbaty i tu liście zalewać można kilkukrotnie. Ta odmiana doskonale smakuje również z odrobiną mleka.